kunstbus
Dit artikel is 25-05-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Travestie

Verkleding als een persoon van de andere sekse.

De travestiet (m.)(~en) == iemand die kleren van de andere sekse draagt.
De transvestiet (m.)(~en) == persoon die de drang heeft zich in de kleding van het andere geslacht te steken.


Historie
In het Oudtestamentische boek Deuteronomium staat een travestieverbod beschreven.

De Koran beschrijft strikt seksespecifieke kledingvoorschriften.

In het verleden kwam travestie bij vrouwen meer voor. Zij konden - als overlevingsstrategie - zich als man kledend en gedragend meer bereiken dan in de destijds beperkte vrouwenrol. Een voorbeeld is Jeanne d'Arc. Ook het Nederlandse zeemanslied Daar was laatst een meisje loos wijst op deze praktijk.

Een beroemde mannelijke travestiet was de achttiende eeuwse Franse diplomaat Chevalier d'Eon. Naar hem werd travestie vroeger eonisme genoemd. Ook de term transvestitisme werd gebruikt.

In 1993 baarde Maarten 't Hart opzien door in het openbaar onder de naam Maartje 't Hart op het Boekenbal te verschijnen. Deze coming out deed hij zonder zijn vrouw erin te kennen. Nadien gaf hij als zodanig een interview aan Opzij waarin hij, in navolging van hetgeen hij jaren eerder in zijn boek 'De vrouw bestaat niet' al had geopperd, denigrerende uitspraken deed over het radicaal feminisme.

Psychologie
Een travestiet is een persoon die zich bij tijd en wijle verkleedt en voordoet als iemand van het andere geslacht. De meeste travestieten voelen zich er in het algemeen goed bij: het is een essentieel onderdeel van hun genderidentiteit.

De motieven van travestieten lopen echter nogal uiteen. Het verkleden of 'kleden als' kan gericht zijn op seksuele opwinding of seksueel fetisjisme, waarmee het soms door de persoon maar vaker nog door de sociale omgeving verbonden wordt. Sommige travestieten voelen zich lid van de andere sekse, dan is er sprake van een voorportaal voor transseksualiteit of een transgenderidentiteit.

Ook komt het voor - zeker in niet-Westerse kringen - als uiting van homoseksualiteit. Men verwart of verwisselt dan de eigen sekserol met die van de heteroseksuele partner (die men verbeeldt te zijn) van het andere geslacht dan dat waar men zelf toe behoort en op valt. De meeste travestieten zijn echter heteroseksueel.

Als er grote problemen ontstaan tussen de travestiet en de omgeving, kan dat leiden tot een psychische aandoening.

Klassieke onderverdeling
Travestieten kan men ongeveer verdelen in de volgende categorieën:
. Travestieten die zich in huiselijke kring verkleden, soms ook zonder dat iemand anders in zijn of haar buurt dat weet.
. Travestieten die zich ook buiten uiten als travestiet. Sommige travestieten gaan naar speciale, vaak uitbundige, uitgaansgelegenheden voor travestieten. De travestiet die in de media vaak wordt gepresenteerd, is op deze uitbundige travestieten gebaseerd.
. Travestie door vrouwen om een mannenberoep te kunnen uitoefenen, zoals matroos of soldaat. Bijvoorbeeld Aal de dragonder.
. Showtravestieten in theater en film. Vroeger was het theater een vrijplaats voor travestieten. In veel culturen is dat nog steeds het geval.

Travestieten worden tegenwoordig onder de parapluterm transgenders gerekend.

Travestie doet zich ook voor in de vorm van het feit dat men het gewoon geweldig vind af en toe even uit de dagelijkse rol te vallen en zich anders voor te doen dan hij ( of zij ) daadwerkelijk is.

Verkleedgedrag
Bij mannelijke travestieten uit zich dit in het dragen van voor vrouwen bestemde kleding, make-up, vrouwelijke sieraden, vrouwelijke schoenen (bijvoorbeeld hoge hakken), pruiken, kunstmatige borsten en soms ook het afplakken van de penis. Bij vrouwelijke travestieten uit dit in het dragen van voor mannen bestemde kleding, mannelijke schoenen, geen make-up, kort haar en het zo plat mogelijk maken van de borsten.

Relaties en tolerantie
Travestie heeft geen direct verband met het hebben van interpersoonlijke en emotionele relaties. Travestieten gedragen zich in het dagelijks leven doorgaans niet als travestiet.

Veel mensen (vooral mannen) zijn travestieten zonder dat collega's, familie of ander bekenden dat weten. Binnen relaties wordt vaak de travestie niet gedeeld, zodat dit vaak stiekem dient te gebeuren. Er zijn echter ook vele travestieten die ook binnen hun relatie hun voorkeur kunnen beleven. Veelal speelt de travestie zich binnenshuis af.

Aangezien travestie zich nog veelal in de taboesfeer bevindt, komen de meeste travestieten hier dan ook niet openlijk voor uit. Echter, op grote feesten en bijeenkomsten zijn er tegenwoordig vele travestieten te vinden, die zich in die gevallen vaak bijzonder extravagant kleden en kenbaar maken.

Op werkplekken wordt travestie - zelfs indien het enkel in de privésfeer wordt beleefd - niet in alle gevallen getolereerd. In bepaalde gevallen, wanneer de persoon in kwestie een beroep uitoefent waarbij het geslacht van belang is, kan het zelfs leiden tot ontslag. De LGBT-beweging verzet zich daartegen. In Nederland heeft een enkele FNV-bond schuchter de belangenbehartiging van travestieten op werkplekken op zich genomen.

In 1983 werd op voorspraak van de VNG, Anton Verschoor, genderpsycholoog en de Nederlandse Genderstichting in geheel Nederland het travestieverbod uit de Algemene Plaatselijke Verordening geschrapt.

Begripsverwarring
Travestie is ook een term uit de literatuur en de dichtkunst. Het Engelse woord travesty betekent 'openbaar schandaal'. Daarentegen heeft de Engelse term drag zowel de betekenis van travestiet (in de samenstelling drag queen / drag king) als 'teleurstelling'.

Bekende travestieten
Sommigen zijn zgn. "showtravestieten" of "typetjes", anderen zeggen "meer dan travestiet", bijvoorbeeld "androgyn", of juist minder, nl. "man-in-rok", te zijn.
Jeanne d'Arc
Piet Bambergen (één van de twee Mounties)
Dolly Bellefleur
Evita Bezuydenhout (alter ego van Dirk Pieter Uys)
Sally Bowles
Debbie en Nancy
Divine
Diva Mayday
Margreet Dolman (typetje van Paul Haenen)
Daisy Dynamite
Agnetha Immergeil
Chevalier d'Eon
Dame Edna Everage (alter ego van Barry Humphries)
Harvey Fierstein
Nico van Geerenstein
miss Rose Murphy
Jerry Goossens
Maarten 't Hart
Sylvester James
Eddie Izzard (Britse komediant)
Brian Jones
Charlotte von Mahlsdorf
RuPaul
Annie de Rooy (typetje van Paul de Leeuw)
Tante Rosa (alter ego van Walter Baele)
De dames Snip en Snap
Viola Voilà
Hellun Zelluf
The New Twinkling Stars, STAR, Stichting Travestie Amateurs Rotterdam

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Travestie_%28gender%29

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.