kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Tuberculose

Tuberculose, afgekort met TBC, of zelfs TB, in de volksmond tering of de "witte pest" (Engels: "The White Plague").

Tuberculose is een vooral vroeger zeer gevreesde infectieziekte die over het algemeen wordt veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium tuberculosis die werd ontdekt door Robert Koch in 1882. In bij snel verlopende gevallen werd het wel aangeduid als 'vliegende tering'. Ook het eufemisme 'pleuritis' (een woord dat eigenlijk longvliesontsteking, door welke oorzaak dan ook, betekent) werd wel eens gebruikt.

Voor de ontdekking van geschikte antibiotica was de ziekte zeer gevreesd en vaak dodelijk.

Geschiedenis
Op 24 maart 1882 maakte Robert Koch bekend dat hij de bacterie Mycobacterium tuberculosis die TB veroorzaakte had ontdekt. In 1905 heeft hij hiervoor de Nobelprijs ontvangen.
Honderd jaar geleden werd eigenlijk iedereen er uiteindelijk mee besmet, maar de meeste mensen genazen van de eerste besmetting zonder er zelf merkbaar ziek van te zijn geworden en waren daarna door hun immuniteit ertegen beschermd. Wel hadden ze vaak in hun longen of elders nog diep ingekapselde levende TBC-bacteriƫn die bij een ernstige vermindering van de weerstand nog wel eens gere-activeerd konden worden.
Als de besmetting leidde tot ziekteverschijnselen, verliep de ziekte, voor de ontdekking van geschikte antibiotica, meestal dodelijk.
Enige decennia geleden (voor de Tweede Wereldoorlog) had TBC een status die alleen vergelijkbaar is met de behandeling van aids van enige jaren geleden: een vaak fataal verlopende, nauwelijks behandelbare ziekte. De behandeling bestond uit rust en kuren in centra met 'gezonde lucht', op de Veluwe of in het hooggebergte (bijvoorbeeld Davos). Nederland had in het jaar 1900 ca. 5 miljoen inwoners, jaarlijks stierven er toen ongeveer 10.000 mensen aan tuberculose. Dit is relatief ongeveer 3 maal de huidige sterfte aan longkanker.

TBC is tegenwoordig normaliter te behandelen met een combinatie van geneesmiddelen. De behandeling duurt minimaal 6 maanden en kan bijwerkingen hebben. De behandeling vindt meestal thuis plaats met isolatiemaatregelen. Een minderheid van de tbc-patiƫnten wordt voor behandeling opgenomen in een ziekenhuis of sanatorium.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Tuberculose

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 92.