kunstbus
Dit artikel is 04-01-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Turijn

Turijn (Italiaans: Torino, Piëmontees: Turin) is na Milaan de grootste stad van Noord-Italië. Het ligt ten zuidwesten van Milaan en ten noordwesten van Savona en is de hoofdstad van de regio Piëmont en de provincie Turijn.

De provincie Turijn (in het Italiaans Torino) is gelegen in de Noord-Italiaanse regio Piëmont. In het noorden grenst ze aan de autonome regio Aosta, in het oosten aan de provincies Biella, Vercelli en Asti. In het zuiden ligt de provincie Cuneo. De westgrens wordt gevormd met de Franse departementen Savoie en Hautes-Alpes.
Turijn behoort tot de grotere Italiaanse provincies en is de vierde provincie wat betreft inwonertal. Het allergrootste deel van de bevolking woont in en rondom de hoofdstad Turijn in de Povlakte. De streek Canavese, in het noorden, is minder dichtbevolkt. De Alpen nemen het gehele westen van het grondgebied in beslag. Het belangrijkste dal is het Valle di Susa waardoor de snel- en spoorwegen richting Frankrijk lopen. In het noorden heeft het gebergte rondom de Gran Paradiso de status van nationaal park.
Belangrijke plaatsen: Turijn (902.255 inw.), Rivoli (49.505 inw.), Moncalieri (53.120 inw.), Settimo Torinese (45.495 inw.) en Ivrea (23.507 inw.).

Turijn is een bijzondere stad, die vaak in de schaduw van het nabijgelegen Milaan staat. Het was de eerste hoofdstad van Italië van 1861 tot 1870. De stad heeft veel grootse monumenten zoals het Palazzo Reale. Het meest in het oogspringende gebouw is de 167 meter hoge Mole Antonelliana uit 1863, hierin is een filmmuseum gevestigd. In de 500 jaar oude Dom van de stad ligt de wereldberoemde Lijkwade van Turijn. De rivier de Po slingert zich door het oude centrum van de stad. Net buiten het centrum ligt het Parco del Valentino met het gelijknamige paleis en de Borgo Mediovale, een "middeleeuws" dorp, gebouwd in 1884 voor een speciale tentoonstelling in de stad. Buiten de stad liggen het imposte Stadio delle Alpi, het paleis Stupinigi en de enorme Basilica di Superga.

Ten westen van de stad opent zich het Valle di Susa. Hier werd in 2006 het grootste deel van de Olympische Spelen gehouden, in de wintersportplaatsen van Bardonecchia, Sauze-d'Oulx en Cesana Torinese. In het dal ligt ook Susa met haar middeleeuwse centrum en vlakbij Avigliana het enorme bouwwerk Sacra di San Michele.

In het uiterste noorden van de provincie ligt het Valle Locana (Valle Ceresole Reale) met het toeristische Ceresole Reale. Het ligt aan de voet van de weg die naar de 2612 meter hoge Col di Nivolet leidt (doodlopend) in het nationaal park Gran Paradiso.

De provincie Turijn is rijk aan bergpassen. Sommige zijn belangrijk voor het doorgaande verkeer zoals de passen Colle di Monginevro en de Colle del Moncenisio. Andere zijn moeilijk begaanbaar en worden alleen bereden door onbevreesde toeristen. De snelweg A32 duikt bij Bardonecchia een tunnel in en biedt zo een alternatief voor de mensen die liever niet door de haarspeldbochten omhoog rijden.


NaamHoogteVanNaarWegdek
Col di Nivolet2612 mCeresole Reale (Valle Locana)Pont (Val Savarenche)asfalt (zijde Ceresole Reale)
Colle del Lis1311 mAlmese (Valle di Susa)Viùasfalt
Colle del Moncenisio2083 m.SusaLanslebourg (F)asfalt
Col de l'Echelle1766 mBardonecchiala Vachette (F)asfalt
Colle di Sestriere2035 m.Cesana TorinesePragelato (Valle del Chisone)asfalt
Colle di Monginevro1860 mCesana TorineseBriançon (F)asfalt
Colle delle inestre2176 mFinestrelle (V. Chisone)Susasteenslag
Cresta dell'Assietta2497 mColle delle FinestreColle di Sestrieresteenslag


Geschiedenis en architectuur stad Turijn
Op de plek waar nu Turijn ligt, werd rond 28 v.Chr. door de Romeinen een militaire nederzetting gebouwd, Castra Taurinorum geheten, maar men vermoedt dat er daarvoor al significante aantallen mensen woonden. Uit de Romeinse tijd dateert de Porta Palatina en ook in het typische orthogonale stratenplan van het huidige centrum is de Romeinse invloed terug te zien.

Al in de middeleeuwen werd er een universiteit gesticht, maar Turijn werd pas echt belangrijk toen in 1563 Emanuel Filibert van Savoye er de hoofdstad van zijn hertogdom van maakte. Op het Piazza San Carlo staat een standbeeld van hem.

De meeste beroemde gebouwen in Turijn behoren dan ook tot de barok; een van de weinige voorbeelden van renaissance-architectuur is de van rond 1500 daterende Duomo, waar zich de controversiële Lijkwade van Turijn bevindt. In opdracht van de 18e-eeuwse hertog Victor Amadeus II werden het Jachtpaleis Stupinigi en de Basiliek van Superga gebouwd, waar in het mausoleum vele Savoyes begraven liggen.

In het Palazzo dell'Accademia delle Scienze bevinden zich het Egyptologisch museum, een van de belangrijkste in zijn soort ter wereld, en de Galleria Sabauda, die de schilderijencollectie van de Savoyes herbergt. Omdat een Savoye, Victor Emanuel II, in 1861 de eerste koning van Italië werd, is de geschiedenis van Turijn sterk verbonden met de Italiaanse eenwording, de Risorgimento. Turijn was tot 1865 zelfs de eerste hoofdstad van het verenigde Italië. Tussen de 17e eeuw en 1870 zetelden de Savoyes in het barokke Koninklijk Paleis. Als mooiste gebouw van Turijn geldt het 17e-eeuwse Palazzo Carignano, het geboortehuis van Victor Emanuel II. Tegenwoordig herbergt het het Museo Nazionale del Risorgimento.

In 1899 werd in Turijn FIAT opgericht door de familie Agnelli, het bedrijf dat nog steeds van groot belang is voor de Turijnse economie. Het Automobielmuseum werd in 1933 geopend. De Agnelli's hebben sindsdien hun stempel gedrukt op de stad. Zo is zij ook eigenaar van voetbalclub Juventus. Turijn was tot het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog ook de filmstad van Italië. De gebroeders Lumière gaven hier de eerste Italiaanse filmvoorstellingen. Na de Eerste Wereldoorlog verhuisde de filmindustrie naar Rome. Turijn heeft nog wel een belangrijk filmmuseum. Dit is gevestigd in een van de opvallendste bouwwerken van de stad; de 19e-eeuwse 167 meter hoge Mole Antonelliana, die net als de Parijse Eiffeltoren de skyline domineert.

Demografie
In 2005 had Turijn een bevolking van 902.255 inwoners. Met de agglomeratie incluis komt het bevolkingsaantal op 2.236.941 inwoners. Zoals vele andere steden in Italië is er een grote vergrijzing in de stad: slechts 14,5 procent van de bevolking is jonger dan 18, terwijl het aandeel van personen op pensioenleeftijd 30,12 procent bedraagt. Ondanks dit groeit de bevolking van Turijn. Deze groei is hoofdzakelijk afkomstig van migranten uit andere delen van Italië of door buitenlanders (vooral Oost-Europeanen).

De stad kende de laatste decennia een grote influx van buitenlanders. Iets minder dan 9 percent van de bevolking bestaat uit buitenlanders. De grootste groepen zijn Roemenen (23.114), Marokkanen (14.134), Peruvianen (5.502), Albanezen (4.297) en Chinezen (3.533).

Geografie
Turijn bevindt zich in het noordwesten van Italië. Turijn is langs de west- en noordkant omflankt door de Alpen, langs de zuidkant door de heuvels van Monferrato. Vier belangrijke rivieren stromen door de stad: de Po, de Dora Riparia, de Stura di Lanzo en de Sangone.

Turijn heeft een continentaal klimaat. Dit verschilt nogal ten opzichte van de rest van Italië, dat bekend is om haar comfortabele Mediterane klimaat. De winters zijn koud en droog, de zomers zijn fris in de heuvels en redelijk warm in de vlaktes. Tijdens de winter- en herfstmaanden treden er vaak dikke mistbanken op in de vlaktes

Universiteiten
. Università degli Studi di Torino
. Politecnico di Torino
. Istituto Europeo di Design

Roeien
Turijn is de stad waar de FISA (internationale roeifederatie) is opgericht in 1892.

Voetbal
Turijn is ook bekend voor twee succesvolle voetbalploegen: Juventus F.C. (gesticht in 1897) en Torino FC (gesticht in 1906). Beide ploegen spelen in het Olympisch Stadion (Turijn).

Olympische Spelen
Turijn was de gaststad van de Olympische Winterspelen van 2006.

Overige informatie
De beroemde film The Italian Job uit 1969 met Michael Caine speelt zich deels in Turijn af.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Turijn

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 33.