kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Tyfus

Tyfus is een woord dat in de naam van een aantal duidelijk verschillende infectieziekten voorkomt.

. vlektyfus en Rocky Mountains spotted fever zijn rickettsiosen

. buiktyfus is een darminfectie met Salmonella typhi
. paratyfus is een aan buiktyfus verwante darminfectie met Salmonella paratyphi. Dit zijn minder virulente bacteriën van de salmonellagroep.

Buiktyfus
Tyfus, Buiktyfus of tyfoïd is een ontsteking van het maag-darmkanaal die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Salmonella typhi. Deze ontsteking ontstaat doordat besmet voedsel of drinken genuttigd wordt. Vooral in landen met een (sub)tropisch klimaat komt de Salmonella typhi voor. Ook in ons land kan voedsel Salmonella-bacteriën bevatten. Het gaat dan meestal niet om Salmonella typhi, maar om een van de andere Salmonella-soorten.

Om de diagnose tyfus met zekerheid te stellen, is het nodig om bloed en ontlasting op deze bacterie te onderzoeken.

Na besmetting duurt het ongeveer twee weken voordat de patiënt klachten krijgt. Hij voelt zich dan ziek en heeft buikpijn en koorts. Ook kan onrust en verwarring voorkomen. In het begin van de ziekte heeft hij last van verstopping, terwijl later diarree op de voorgrond staat. Verder komen ook rode vlekken op de huid van borst en buik en een beslag op de tong voor.

Tyfus is een hevige ontsteking van het maag-darmkanaal, waarbij de patiënt kan uitdrogen. Bij tyfus dringen bacteriën de bloedbaan binnen, zodat ook bloedvergiftiging en shock kan ontstaan. Vooral voor jonge kinderen en ouden van dagen is dit gevaar groot. Uitdrogingsverschijnselen zijn: droge mond en tong, dorst, geen zweetproductie (droge oksels), niet meer plassen en, bij een baby, ingezonken fontanellen. Als een huidplooi wordt vastgepakt en weer wordt losgelaten, duurt het lang voordat deze verdwenen is.
Het is belangrijk om een dokter te waarschuwen, als u vermoedt dat iemand aan het uitdrogen is.

Het bestrijden van de bloedvergiftiging en uitdroging is essentieel bij de behandeling van tyfus. Dit betekent dat de patiënt antibiotica moet krijgen en zoveel mogelijk moet drinken. In eerste instantie zijn water, thee, rijstwater en frisdranken goed. Als de diarree echter hevig is, kan beter overgegaan worden op ORS (Oral Rehydration Solution). Dit middel wordt in water opgelost en bevat mineralen in een goede verhouding.

Wanneer u op reis gaat naar een gebied waar tyfus voorkomt, is het verstandig u tegen deze ziekte in te laten inenten. Deze vaccinatie bestaat uit twee injecties die met een tussenperiode van een maand worden ingespoten of kan bestaan uit capsules die moeten worden ingenomen. De huisarts of GGD kan u hier meer informatie over geven.

Er bestaan asymptomatische dragers, die bacterie in de galwegen meedragen zonder daar zelf ziek van te worden, maar die wel in staat zijn anderen ermee te besmetten. Een berucht geval is dat van Typhoid Mary, een huishoudster in New York die rond de vorige eeuwwisseling in een aantal gezinnen waar zij maaltijden bereidde aanleiding was tot ca 50 besmettingen, waarvan 5 met dodelijke afloop.

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Buiktyfus

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 152.