kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

UrbanusUrbanus (voorheen Urbanus van Anus) is de artiestennaam van Urbain Servranckx (St.-Gertrudis-Pede, Schepdaal, 7 juni 1949), een Vlaams komiek, zanger en acteur.

Website: Cabaretier
Vanaf het begin van de jaren 70 stond Urbanus in de Vlaamse theaters met de begeleidingsgroep, Anus. Al snel ging hij solo de theaters in als Urbanus van Anus. In 1974 kwam zijn eerste LP uit, Leevend. Dit debuut was goed voor vijf hit-singles. Naar aanleiding van zijn theatersuccessen werd hij door de BRT gevraagd een komische act te verzorgen in het programma Zorg dat je d'er bij komt. Urbanus' antwoord hierop was: Nu gaan zelfs de blinden mij herkennen. Uiteindelijk liet hij zijn achternaam vallen en noemde zichzelf simpelweg Urbanus. Na Vlaanderen was Nederland aan de beurt en trad hij vanaf 1975 ook in Nederlandse theaters op. Zijn plaat Een bakske vol met stro (1979), een kerstlied dat de geboorte van Jezus Christus parodieërde, zorgde voor veel ophef bij de Katholieke Kerk, maar het volk kon de plaat best genieten; zo'n 150.000 exemplaren werden ervan verkocht.

In 1982 haalde zijn dubbelelpee 10 jaar Urbanus live platina, en zijn single Quand les Zosiaux chantent dans les bois ("Als de vogeltjens zingen in 't woud") was wederom een groot succes. In 1983 maakte en schitterde hij in het TV-programma Beter 10 crises in de lucht dan 1 in ons land.

Strips
Urbanus is ook de naam van de stripreeks, die vanaf 1984 startte. In deze strips worden de komische avonturen uit de fictieve jeugd van Urbanus uit de doeken gedaan in zijn woonplaats Tollembeek. De stripverhalen worden door Urbanus samen met tekenaar Willy Linthout gemaakt. De eerste strip "Het fritkotmysterie" werkte aanstekelijk en er verschenen 4 tot 5 albums per jaar bij de Antwerpse Uitgeverij Loempia. Van de strip zijn er ondertussen al 121 albums gemaakt.

Films
In oktober van 1987 kwam Urbanus met zijn eerste film Hector op de proppen. Hij schreef het scenario samen met de debuterende regisseur Stijn Coninx. Het werd een enorm succes. De film won de eerste prijs op het Internationale Festival van de Komische Film in Chamrousse (FR) en Urbanus ontving er de prijs "beste acteur" van Radio France en Dauphiné Libéré. Hector was op dat moment ook het grootste kassucces ooit in de Belgische geschiedenis.

Dit succes op het witte doek vroeg om een vervolg en in 1990 kwam Koko Flanel uit, opnieuw met de samenwerking van Stijn Coninx. Deze film verpulverde zelfs het vorige record van Hector en is nog steeds het grootste kassucces in de Belgische filmgeschiedenis. In 1993 vertolkte Urbanus de hoofdrol in een film van de Fransman Jean-Paul Lilienfeld; "De Zevende Hemel", maar de film kon het grote publiek niet bekoren.

Na 1995
In 1995 zagen we Urbanus schitteren in de 12-delige televisiereeks "Genoeg gelachen, nu humor", wat goed was voor een wekelijkse notering in de top vijf van de kijkcijfers. Er kwam ook een single uit, nadat hij tien jaar geen plaat meer gemaakt had. Het nummer "Poesje Stoei" was meteen goed voor een nummer één-hit.

In 1996 zetten Urbanus en Willy Linthout een punt achter de uitgeverij Loempia (opgericht door Linthout zelf), en gaven voortaan hun strips uit bij de Standaard Uitgeverij.

Met Jan Bosschaert als tekenaar startte Urbanus in 1998 een nieuwe stripreeks: De geverniste vernepelingskes, waarin ze alle Bekende Vlamingen belachelijk maken.

In 2001 werd er op de dijk van Middelkerke een standbeeld ter ere van Urbanus gehuldigd.

Van 2002 tot 2004 verzorgde Urbanus het scenario van de eerste vier albums van Klein Suske en Wiske. Jeff Broeckx verzorgde de tekeningen.

In 2003 begon Urbanus twee nieuwe stripreeksen met Dirk Stallaert. "Mieleke Melleke Mol" en "Plankgas en Plastronneke".

In 2005 verscheen de serie "Urbain", 7 episodes van 30 minuten, waarin Urbanus zichzelf speelt in een fictieve reeks over z'n leven. Deze was te zien op de Vlaamse zender één en een jaar later op het Nederlandse Nederland 2. In datzelfde jaar nam hij het Nederlandstalige commentaar van de film March of the Penguins voor zijn rekening. Ook was Urbanus dat jaar één suggestie voor de nominatie voor De Grootste Belg in Vlaanderen, maar hij haalde de uiteindelijke nominatielijst niet en eindigde op nr. 34 van degenen die buiten de nominaties vielen.

In 2006 speelde hij de rol van tovenaar in de film "K3 en het ijsprinsesje".

Trivia
De Nederlandse punkgroep De Heideroosjes ontleent haar groepsnaam aan een verwijzing naar het lied "O mijn Heideroosje" in het Urbanus-stripalbum, "De kleine tiran". In 2004 trad Urbanus samen met hen op tijdens Rock Werchter.
Urbanus had een cameo in de satirische strip Pest in 't Paleis (1983) door Guido van Meir en Jan Bosschaert. In het album wordt hij tot paus verkozen, een verwijzing naar de middeleeuwse pausen die dezelfde naam hadden, zoals Urbanus II.
Urbanus komt voor in het Suske en Wiskealbum "de Krimson crisis" als één van de "Vlamingen die Vlaanderen tegenwoordig groot maken." Hij verschijnt terwijl hij "Madammen met een Bontjas" zingt en verwijst tijdens het gevecht tegen Krimson naar zijn sketch: "Wreed Accident" ("ernstig ongeluk").
In het Neroalbum "De Terugkeer van Geeraard de Duivel" (1983) is hij in de hel te zien samen met Napoleon Bonaparte, Adolf Hitler, Jozef Stalin, Yasser Arafat en Khomeini. Hij houdt een bakje vol met stro vast. Sleen verwees hiermee naar Urbanus' gelijknamige single "Bakske vol met Stro" die spotte met de katholieke leer en hem blijkbaar hierom in de hel deed belanden. Sleen en Urbanus zijn overigens goed bevriend met elkaar.
Urbanus dook nog in andere Vlaamse strips op: (http://users.pandora.be/urbanus/inanderestrips.htm)
Urbanus' "Bakske Vol Met Stro" is één van de "verzoeknummers" die Raymond Van Het Groenewoud moet zingen in het nummer: "Je Veux De L' Amour".
Urbanus had een gastrol als "de Knoerifast" in de Vlaamse jeugdreeks Kulderzipken.

Theaterprogramma's
1982 - Urbanus Live
1985 - Urbanus in 't echt
1998 - Hiep hiep rahoe fantastisch live
2003 - Ik ben een plastiek zakske

Discografie
1974 - Urbanus van Anus leevend
1975 - Urbanus van anus in de weide/Urbanus van anus op de vijver
1977 - Drie Sprookjes
1978 - Volle maan
1979 - Is er toevallig een Urbanus in de zaal?
1982 - 10 jaar Urbanus Live
1985 - Urbanus plezantst
1985 - Urbanus in 't echt
1995 - Iedereen beroemd

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Urbanus_(artiest)

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.