kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Veldheer Maarten van Rossum

Maarten van Rossum

Is een legendarische Gelderse veldheer Maarten van Rossum (ca.1490 - 1555).

Maarten van Rossum is vooral bekend geworden door de tochten vanaf 1517 voor de onafhankelijkheid in opdracht van Karel van Egmond, de Hertog van Gelre. Al plunderend en branden stichtend trok hij door Friesland, Luxemburg en alle gebieden daartussen.

In 1523 voerde Maarten van Rossum vanuit Wageningen een aanval uit op Steenwijk. Het allerberoemdst werd Maarten van Rossum door zijn 3-daagse aanval (5 - 10 Maart 1528) op 's-Gravenhage, uitgevoerd door 200 cavaleristen en 1500 infanteristen, 's-Gravenhage zou het zich nog lang heugen... Maarten van Rossum kreeg hierdoor de bijnaam De Gelderse Attila

De laatste aanval vanuit Gelre door Maarten van Rossum werd uitgevoerd in 1542, toen Maarten van Rossum Brabant introk en dat was de bekende druppel. Prompt verzamelde Karel V een leger van meer dan 40.000 man en slaagde erin om Gelre te onderwerpen door de stad Düren al na 2 dagen te veroveren en te laten plunderen, het grote voorbeeld voor Alva: je plundert een stad grondig en prompt geeft de hele landstreek zich over.

En wat gebeurde met Maarten van Rossum na de verovering van Gelre door Karel V? Hij kwam onder diens leiding en kon gewoon doorgaan met plunderen. Maarten van Rossum, de Gelderse Attila, werd benoemd tot gouverneur van Luxemburg en aangesteld als opperbevelhebber van het Maasleger.

Uiteindelijk overleed hij aan de pest. Een commandant van de cavalerie werd na de dood van Maarten van Rossum benoemd tot opvolger van Maarten van Rossum. Zijn naam? Willem van Oranje....

Bron: Maarten van Rossum Museum is vernoemd naar de bouwer van het statige pand waarin het gehuisvest is, de legendarische Gelderse veldheer Maarten van Rossum. Het versterkte huis of stadskasteeltje is omstreeks 1535 gebouwd.
Het plunderen maakte Maarten van Rossum Museum er niet armer op, verschillende kastelen waren zijn eigendom, zoals het Oude Loo en de Cannenburg te Vaassen.

Bronnen: http://home.hccnet.nl/rene.smit/mvr/maartenvanrossum.htm

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 685.