kunstbus
Dit artikel is 01-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Veneto

Veneto (Venetiaans: Vèneto) is een regio in Italië. De regio grenst met de klok mee aan: Oostenrijk, Friuli-Venezia Giulia, de Golf van Venetië (Adriatische Zee, Middellandse Zee), Emilia-Romagna, Lombardije en Trentino-Zuid-Tirol. De hoofdstad van Veneto is Venetië.

De regio strekt zich uit van de Karnische Alpen in het noorden tot de rivier de Po in het zuiden. In het westen wordt de Veneto begrensd door het Gardameer en de rivier de Mincio, in het oosten door de Adriatische Zee en de rivier de Tagliamento.

De oppervlakte regio neemt ongeveer één zestiende van het nationale territorium in beslag, oftewel 6,09%. Qua grootte staat de regio op de zevende plaats. In Veneto woont 7,8% van de totale nationale bevolking.

De regio Veneto kent ook een Duitstalige minderheid die Zimbern wordt genoemd.

De regio is landschappelijk grofweg in drie stukken te verdelen:

Gebergte
De oostelijke Dolomieten en een deel van de zuidelijke Karnische Alpen behoren tot de Veneto. Dit gebied komt ongeveer overeen met het territorium van de provincie Belluno. Cortina d'Ampezzo is hier de belangrijkste wintersport- en zomerverblijfplaats.

Laagvlakte
In de laagvlakte liggen de grootste steden van de regio waaronder Venetië, Verona en Padua. Het belangrijke landbouwgebied brengt onder andere veel wijn voort. De laagvlakte wordt ten zuiden van Padua en Vicenza onderbroken door de kleine heuvelgroepen van de Monti Berici en de Colli Euganei.

Kust
Het grootste deel van de kust wordt in beslag genomen door de Lagunes en de delta van de rivier de Po. De regionale hoofdstad Venetië is gebouwd op een aantal eilanden in de grootste lagune: de Laguna Veneta. Het noordelijkste deel van de kust is rijk aan zandstranden, hier liggen de veelbezochte badplaatsen Jesolo, Bibione en Caorle.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Veneto

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 133.