kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Venezuela

De Bolivariaanse Republiek Venezuela is een land in het noorden van Zuid-Amerika en grenst aan de Caribische Zee en de Atlantische Oceaan in het noorden, Guyana in het oosten, Brazilië in het zuiden en Colombia in het westen. Voor de Venezolaanse kust liggen Aruba, Bonaire, Curaçao, Isla Margarita en Trinidad en Tobago.

Geschiedenis
Venezuela was de locatie van de vijfde permanente Portugese vestiging in Zuid-Amerika in 1513, om later deel te worden van het koninkrijk van Granada. Na verschillende onsuccesvolle oproeren werd het land in 1821 onafhankelijk van Spanje onder leiding van Simón Bolívar, Venezuela's beroemdste zoon. Venezuela vormde met het huidige Colombia (inclusief Panama) en Ecuador de Republiek van Groot-Colombia (Gran Colombia). In 1830 werd Venezuela een onafhankelijke dictatuur.

Een groot deel van de negentiende en twintigste eeuw werden gekenmerkt door perioden van politieke instabiliteit, dictoriaal bewind, en revolutionaire onrust. Nadat de militairen in 1958 hun actieve bemoeienis met de nationale politiek gestaakt hadden, begon een tot nu toe onafgebroken periode van democratisch civiel bestuur. In 1992 vond er een mislukte staatsgreep plaats, die door Hugo Chávez georganiseerd was. Hij ging in gevangenschap, maar kreeg zijn vrijheid een paar jaren later. Hij kandideerde en werd president in 1998. In 2002 vond er wederom een mislukte staatsgreep plaats; ditmaal gericht tegen het bewind van Chávez. Volgens Chávez was deze coup door de VS gesteund, maar hij heeft daarvoor nooit enig bewijs geleverd. In opeenvolgende verkiezingen en referenda blijft de omstreden Hugo Chávez duidelijke overwinningen behalen.

Politieke partijen
Vanaf 1959 is Venezuela een relatief stabiele democratie. Tot het begin van de jaren '90 maakten in feite 2 partijen de dienst uit: de sociaal-democratische Accion Democrática (AD) en de christen-democratische Partido Social Cristiano de Venezuela (COPEI). Beide partijen zijn gematigd progressief. De AD leverde van 1964 tot 1969, van 1974 tot 1979 en van 1984 tot 1993 de president. De COPEI leverde van 1969 tot 1974 en van 1979 tot 1984 de president.
Sinds halfweg de jaren '90 is er veel veranderd in het politieke landschap en sinds 1993 maken de AD en de COPEI niet meer de dienst uit in het land. In 1993 werd een lid van de Democratische Convergentie (DC) president. In 1998 werd Hugo Chávez van de linkse Movimiento Quinta República (MVR) president. Hij is nog steeds president. Chávez trok op 30 januari 2007 alle macht naar zich toe, nadat het parlement een wet had aangenomen, waarmee het zichzelf buiten spel zette.

Economie
Na de Eerste Wereldoorlog raakte de Venezolaanse economie, die tot dan toe gericht was op landbouw, meer en meer gebaseerd op de productie en export van aardolie. Die is anno 2004 goed voor een derde van het Bruto Nationaal Product, tachtig procent van de export inkomsten en meer dan de helft van de lopende overheidsopbrengsten. Een sterke val in de olieprijzen zorgde voor een zware recessie in 1999. In 2001 groeide het BNP weer met zo'n 2,7%.

Desondanks werd het economisch herstel vertraagd door zwakke sectoren buiten de olie-industrie, kapitaalvlucht en een tijdelijke val van de olieprijzen. In het begin van 2002 liet de regering de tijdelijke bevriezing van de wisselkoersen los, wat leidde tot een sterke devaluatie van de bolívar, de Venezolaanse munteenheid. In 2006 deed het met 10,3 procent groei nauwelijks onder voor opkomende economische reus China.

Staten van Venezuela
Venezuela is onderverdeeld in 23 staten (estados), een federaal district (distrito capital) en een federaal gebiedsdeel (dependencias federales, een aantal eilandjes voor de kust). Venezuela claimt op grond van het verdrag van Tordesillas Guyanees grondgebied ten westen van de Essequibo-rivier (Guayana Esequiba) alsook de eilanden voor de kust (Antillas).

Demografie
Venezuela kent een diverse bevolkingssamenstelling. De oorspronkelijke indianen, Spaanse kolonisten en Afrikanen kregen tijdens immigratiegolven in de 20e eeuw gezelschap van Italianen, Portugezen, Duitsers en anderen. 69% gemengde (Europees-Indiaanse afkomst), 20% Europees, 9% Afrikaans, 2% Indiaans. Aantal inwoners 26 miljoen.(2007)
Ongeveer 85% van de bevolking leeft in stedelijke gebieden in het noorden van het land. Terwijl ongeveer de helft van Venzuela bezuiden de Orinoco ligt, woont daar slechts 5% van de bevolking.

De officiële taal is het Spaans, maar er bestaan talloze oorspronkelijke talen en door immigranten gesproken talen en dialecten.

Officieel is 96% van de bevolking rooms-katholiek. De rest is voornamelijk Protestant.

Geografie
Venezuela kent een grote variëteit aan landschappen, zoals de noordoostelijke uitlopers van het Andesgebergte in het noordwesten en langs de noordelijke Caribische kust, met als hoogste punt de Pico Bolivar van 5007 meter.
In het noordwesten liggen ook de laaglanden rond het Maracaibo meer en de Golf van Venezuela. Het centrum van het land wordt gekenmerkt door uitgestrekte vlaktes, llanos, die zich uitspreiden van de Colombiaanse grens tot de rivierdelta van de Orinoco. In het zuiden liggen het geïsoleerde Hoogland van Guyana, met de Angelwaterval, de hoogste waterval in de wereld.
Op de Gran Sabana zijn veel tepui's (tafelbergen) te vinden.
Het klimaat is tropisch en over het algemeen heet en vochtig, maar meer gematigd in de hooglanden.

De hoofdstad Caracas is de grootste stad van het land.

Andere belangrijke steden zijn: Maracaibo, Barquisimeto, Valencia, Mérida, Maracay en Ciudad Guayana.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Venezuela

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.