kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Venus-van-Willendorf

Venus van WillendorfDe Venus van Willendorf is een kalkstenen vrouwenbeeldje uit het Paleolithicum. Het is gekleurd met rode oker. Het 11,1 cm hoge beeldje werd in 1908 gevonden door de archeoloog Josef Szombathy nabij de Oostenrijkse stad Willendorf. Hier bevond het zich in een lösslaag uit het Aurignac.
Het was gesneden uit oölitisch kalksteen die niet uit de streek afkomstig was, dus moet het van elders zijn meegenomen. Volgens de recentste datering is het gemaakt in het hoog-Paleolithicum, ongeveer 24000 - 22000 vc.

Er is zeer weinig bekend over de oorsprong, hoe het gemaakt is, of over de culturele betekenis. Het beeldje is geen realistisch portret, maar een idealisatie van de vrouwelijkheid. Alle vrouwelijke geslachtskenmerken zijn als vruchtbaarheidssymbolen extra weergegeven, zoals de volle borsten, dikke buik, venusheuvel, dijen en billen. De andere lichaamsdelen zijn bij het beeldje niet zo ver ontwikkeld, het gezicht ontbreekt, de voeten zijn erg klein. Sinds de vondst van dit beeldje zijn verscheidene andere venusfiguren uit de prehistorie ontdekt. De Venus van Willendorf is het meest bekende vrouwenbeeldje van deze. Andere uitbeeldingen van dit idee zijn de vrouwelijke figuren van Laussel en Lespugue.

De naam 'Venus' werd voor het eerst gebruikt halverwege de negentiende eeuw door de Marquis de Vibraye, die deze naam toepaste op een prehistorisch, naakt vrouwenbeeldje. Dit was gevonden in de Dordogne, bij Laugerie-Basse in de Vèzère-vallei. Hij noemde het beeldje Venus impudique ofwel 'onzedige Venus', een woordspeling op de Venus pudica, het preutse Venus-beeld dat nu nog in het museum op de heuvel van het Capitool in Rome is te bezichtigen. Zijn grapje werd later overgenomen als verzamelnaam voor een heel genre van beeldjes uit de oude steentijd.

De naam Venus is tegenwoordig omstreden, omdat er geen link is met de Griekse godin. Ook ziet men geen verband met dit beeldje en een figuur als Moeder Aarde. Sommigen stellen dat de corpulentie eerder wijst op een zeer welvarende toestand in de jager-verzamelaars maatschappij uit het Paleolithicum. Naast een vruchtbaarheidssymbool, zou het beeldje dan ook een symbool voor veiligheid en succes kunnen zijn.

Zie www.nissaba.nl/godinnen/Willendorf

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 721.