kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Venus

Venus kan betrekking hebben op:
. Venus (planeet)
Venus is vanaf de zon gezien de tweede planeet van ons zonnestelsel. De planeet is vernoemd naar Venus; de Romeinse godin van de liefde. Net als de aarde is het een terrestrische planeet. Tevens is Venus ongeveer even groot als de aarde.

. Venus (godheid), een mythologisch figuur
Venus, de Romeinse godin van de liefde, oorspronkelijk een Ouditalische vegetatiegodin, beschermster van tuinen en wijngaarden, werd later vereenzelvigd met de Griekse Aphrodite. Haar Etruskische equivalent is Turan.
De Venus verering begon in Ardea en Lavinium, in Latium. Op 18 augustus 293 v. Chr. werd de oudste Venustempel gebouwd. Op 18 augustus werden destijds de Vinalia Rustica gevierd. Op 1 april werden de Veneralia gevierd ter ere van Venus Verticordia, de beschermvrouwe tegen de zonde.
Vanaf 217 v. Chr. werd Venus geïdentificeerd met Aphrodite toen haar cultus uit de Grieks-Siciliaanse stad Eryx naar Rome werd gebracht. Op 23 april 215 v. Chr. werd een tempel op het Capitool in Rome gebouwd, gewijd aan Venus Erycina om de Romeinse nederlaag bij het meer van Trasum te herdenken.
Venus werd ook geassocieerd met een andere Romeinse godin, namelijk Cloacina, de godin van de cloaca maxima, de hoofdriolering die liep vanaf het Forum Romanum en in de de Tiber uitmondde. In die associatie werd zij Venus Cloacina genoemd en een tempel voor haar bevond zich op het Forum.
De cultus van Venus werd vooral bevorderd door de politieke leiders: Julius Caesar en Augustus lieten hun geslacht, de gens Julia, teruggaan op de mythische Aeneas, de zoon van Venus en Anchises. In deze vorm werd zij geëerd als Venus Genetrix aan wie Julius Caesar een tempel wijdde.
Andere titels van Venus komen eveneens voor zoals Venus Felix (gelukkige Venus), Venus Victrix (victorieuze Venus), en in de 3e eeuw Venus Caelestis (hemelse Venus) enz. Venus behoorde, samen met Roma, tot de belangrijkste "beschermheiligen" van de stad Rome en de grootste tempel, de Tempel van Venus en Roma), werd aan deze twee godinnen gewijd.
Zij werd in de Romeinse cultuur vaak afgebeeld als een vrouw met rond voorwerp in haar hand bv. een appel of een spiegel, maar soms met Cupido of Victoria op haar hand, soms met een roer of een dolfijn. De verering van Venus gaat door tot minstens het begin van de 4e eeuw.
Het woord "venerisch" (zie geslachtsziekte) is afgeleid van "Venus".

Aphrodite is een godin van zeer grote betekenis in de Griekse mythologie. Ze is de godin van onder andere de liefde, de seksualiteit en de vruchtbaarheid. Sommigen beschouwen haar ook als de godin van het evenwicht. Uit Fenicië is zij tot de Grieken gekomen, maar deze hebben naar hun aanleg en hun behoeften haar wezen zo hervormd, dat zij een echt Griekse godin is geworden.

. Venus van Milo
De Venus van Milo of Aphrodite van Melos is een wereldberoemd Grieks marmeren beeldhouwwerk. Het beeld werd vermoedelijk vervaardigd rond 130 v. Chr. en men denkt dat Alexandros van Antiochia de beeldhouwer was. De beeldhouwer gebruikte het in de oudheid beroemde witte marmer van Paros. Het beeld werd in 1820 door een boer in een veld gevonden op het Egeïsche eiland Melos (Ital.:Milo) in de Cycladen.
Het beeld kan tegenwoordig bezichtigd worden in het Louvre in Parijs. De Venus van Milo wordt beschouwd als een symbool van eeuwige schoonheid.

. Venus van Willendorf
De Venus van Willendorf is een beeldje dat in 1908 door de archeoloog Josef Szombathy op een paleolitische vindplaats bij Willendorf in der Wachau (Oostenrijk) is gevonden. Het dorpje Willendorf waarvan hier sprake ligt op de linker Donau-oever en behoort tot de gemeente Aggsbach. Het beeldje is 11.1 cm hoog. Het wordt gedateerd op ongeveer 24.000 - 22.000 v. Chr.

. Venus van Laussel, een beeldje uit het neolithicum op een grot in de Dordogne
De Venus van Laussel is een van de vele zogenaamde Venusfigurines of -afbeeldingen. Het gaat in dit geval om een bas-reliëf van ongeveer een halve meter hoogte in verharde krijtrots. Het toont een naakte vrouwenfiguur met rode oker gekleurd. Zij dateert uit het Pleistoceen (Aurignacien) en is zo'n 20.000 jaar oud.

. De Geboorte van Venus van Sandro Botticelli
Het hangt in de bekende Uffizi galerij in Florence. Het is een tempera op canvas en meet 172,5 cm bij 278,5 cm. Het schilderij beeldt de godin Venus die oprijst uit de zee als een volgroeide vrouw, zoals deze beschreven wordt in de Griekse mythologie.

. Venusheuvel, een driehoekig gebied onderaan de buik van een vrouw;
De venusheuvel (Latijn: mons veneris) is een driehoekig gebied onderaan de buik van een vrouw. De venusheuvel is na de puberteit in meer of mindere mate begroeid met schaamhaar. Het gebied wordt heuvel genoemd, omdat het boven de omgeving uitkomt, doordat er een vetlaag onder ligt. Ook mannen hebben een heuvel in deze omgeving, die ook wel mons pubis genoemd wordt. Achter de venusheuvel ligt het schaambeen.
In de schilderkunst of fotografie bestaat vanouds een taboe op het afbeelden van de venusheuvel met het schaamhaar erop. Het schilderen van een geschoren venusheuvel, desnoods bedekt met een doorschijnende doek, is echter volstrekt geaccepteerd.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Venus.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.