kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Verdriet

Het verdriet

Gevoel van droefheid => droefenis, kommer, leed, smart, treurigheid, treurnis, wee

Verdrietelijk (bn.) = verdriet veroorzakend => droevig

Verdrieten (ov.ww.) = leed doen => bedroeven

Verdrietig (bn.)
1 verdriet hebbend of daarvan getuigend => bedroefd, droef, droevig, het huilen stond hem nader dan het lachen, treurig
2 verdriet veroorzakend => droevig

Verdriet of droefenis is een emotie waardoor mensen en dieren kunnen uitdrukken dat ze niet positief ingesteld zijn, ze voelen zich dan vaak ongelukkig.

Kort verdriet
Deze emotie uit zich meestal bij: depressie, nervositeit en somberheid, mensen voelen zich dan heel erg rot en zien vaak alles figuurlijk grijs of zwart. Dit gebeurt meestal als je ergens spijt van hebt of als je erg chagerijnig bent. Dit mislukt dan vaak en voel je niet lekker in je vel. Men noemt dit ook wel lichte pijn.

Neutraal verdriet
Deze emotie uit zich meestal bij teleurstelling, boosheid en als je bang bent. Dit gebeurt meestal als je iets vervelends hebt meegemaakt of als er ruzie is geweest. Soms voelen mensen zich erg angstig dat ze last krijgen van een visioen, soms zien ze dan angstige beelden die gepaard gaan met nachtmerries. Dit komt omdat mensen het moeten verwerken. Men noemt dit ook wel lichte tot zware pijn.

Lang verdriet
Deze emotie uit zich meestal bij afschuw, nijdigheid, faalangst en driftbuien die vaak gepaard gaan met zwaar verdriet. Meestal gaat het dan over pesterijen, bedreiging of liefde die verandert in haat. Het komt ook voor bij iemands overlijding als die persoon je dierbaar was. Dit gebeurt vooral als mensen iets schokkends hebben meegemaakt zoals geweld, moord, terrorisme, vandalisme en andere dreigementen. Mensen hebben dan zoveel pijn dat je het nooit meer vergeet, meestal kun je dat nooit meer verwerken waardoor je er altijd last van zult hebben. Men noemt dit ook wel zware pijn.

Heimwee
Eeuwig verdriet noem je ook wel heimwee. Daarbij hoeft er niet altijd sprake te zijn van tranen, heimwee kan ook gepaard gaan met pijn in je hart waardoor je vaak ongelukkig voelt. Meestal komt dat omdat je ergens naar verlangt of hoop je dat het uitkomt. Dit gebeurt vooral als je op vakantie bent en dan weer graag terug wilt naar je vaderland omdat je daar de mensen en je omgeving goed kent.

Heimwee is een Duits leenwoord, waarmee een verlangen of weemoed wordt uitgedrukt naar de geborgenheid en zekerheid van het bekende. Heimwee speelt vooral als men op een onbekende plek is, bijvoorbeeld op vakantie naar een tot dan ongewone bestemming.
Heimwee is een onderwerp waar men in de literatuur veel gebruik van maakt: onder anderen Daniel Defoes Robinson Crusoe verteld hierover.

Duits kent ook een woord voor het tegenovergestelde: Fernweh, wat staat voor het verlangen naar onbekende situaties. Dit woord is echter niet doorgedrongen in het Nederlands.

Saudade is een woord dat alleen bekend is in het Portugees en het Galicisch. Het wordt wel vertaald met heimwee of weemoed, omdat er geen betere vertaling beschikbaar is. Saudade beschrijft gelukzalige gevoelens door de plezierige herinnering aan iets wat niet meer is, en tegelijk ook verdriet, doordat die gelukkige tijd voorbij is. Het kan een herinnering zijn aan een plaats waar men geweest is, of aan een tijd in het verleden. Saudade speelt een belangrijke rol in de nationale zang van Portugal, de fado.


Verdriet heeft ook te maken met posivitisme. Zo kan iemand zo hard lachen dat er tranen ontstaan door de harde druk in je traanklieren, dit wordt ook wel de slappe lach genoemd. Na een slappe lach moet men vaak heel even huilen door de pijn in je ogen.

Verdriet heeft ook te maken met posivitisme. Zo kan iemand zo hard lachen dat er tranen ontstaan door de harde druk in je traanklieren, dit wordt ook wel de slappe lach genoemd. Na een slappe lach moet men vaak heel even huilen door de pijn in je ogen.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Verdriet


Pageviews vandaag: 46.