kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Vincent Bijlo

Nederlandse cabaretier, schrijver, columnist, liedjesschrijver en radiomaker. Vincent Bijlo is sinds zijn geboorte, Amsterdam, 27 april 1965, blind.

Koninklijk Instituut tot Onderwijs voor Slechtzienden en Blinden in Huizen. Na het behalen van zijn VWO-diploma aan het St.-Vituscollege te Bussum (1985) studeerde Bijlo enkele jaren Nederlands aan de Universiteit Utrecht (1986-1988).

Tijdens zijn studententijd wint hij een cabaretwedstrijd van de Gehandicaptenraad, waarna hij zich gaat richten op cabaret. Hij brak zijn studie Nederlands in 1988 af om cabaretier te worden.

Een eerste succes als cabaretier kwam in 1988 met het behalen van de publieks- en persoonlijkheidsprijs op het Leids cabaretfestival.
Weer een jaar later gaat zijn eerste avondvullende programma in première: 'Made in braille'. Er volgen nog negen shows.

1998 Romandebuut: Het instituut
Bijlo is gek op lezen en schrijven en in 1998 komt zijn debuutroman uit: 'Het Instituut', gebaseerd op zijn eigen leven. Op de cover van Het Instituut staat een brailletekst. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, staat daar niet de titel van het boek in braille, maar schutwoorden: kut kut lul lul kut lul lul kut kut. Die woorden typt de jonge Vincent op zijn 'piegt' (braillemachine) als de president en prinses Margriet het instituut komen bezoeken. Hij leest voor: 'ik heb geschreven dat ik het erg fijn vind dat u hier bent.' Er volgen nog twee romans.

Bijlo is ook columnist, onder meer voor het Utrechts Nieuwsblad en Straatnieuws. Eens per maand schrijft hij bovendien een reportage voor het dagblad Trouw. Tevens levert hij bijdragen in NRC Handelsblad.

Bijlo is politiek actief bij de Bunnikse partij Perspectief, een samenwerkingsverband van GroenLinks en de PvdA. Hij werkt als fractiemedewerker voor de partij. Zelf is Bijlo GroenLinks-lid. Bijlo had ook een column in de Rode Draad, het kaderblad van GroenLinks.

Vincent eet biologisch, drinkt graag een biertje en rookt (te) veel. Hij is getrouwd met Mariska, op wier stem hij bij hun eerste ontmoeting op slag verliefd werd.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Vincent_Bijlo.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 78.