kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

VPRO

Omroepvereniging VPRO is een Nederlandse publieke omroeporganisatie, opgericht op 29 mei 1926.

De naam V.P.R.O. was oorspronkelijk de afkorting van Vrijzinnig Protestantse Radio Omroep. Tot in de jaren zestig werden vooral kerkdiensten en cultuurprogramma's door de omroep uitgezonden. Grote namen in de beginjaren waren Nicolette Bruining, die dertig jaar voorzitter was, en Everhard Spelberg.

Aan het einde van de jaren 60 vond echter een cultuuromslag plaats die resulteerde in een 'paleisrevolutie': een nieuwe generatie programmamakers wist op de ledenvergadering een statutenwijziging te bewerkstelligen, die tot gevolg had dat bij de VPRO voortaan niet meer de dominees aan het roer stonden, maar vertegenwoordigers van de flowerpowergeneratie. De omroep maakte vervolgens naam als brenger van baanbrekende, vernieuwende, en op een heel eigen wijze, vrijzinnige programma's. De naam V.P.R.O. werd gewijzigd in VPRO om aan te geven dat de oorspronkelijke betekenis van de letters definitief was losgelaten. De statutaire naam is thans Omroepvereniging VPRO.

Radio
De VPRO-radio is sinds de 'revolutie van de jaren 60' tot eind jaren 90, onder bescherming van zijn toenmalige directeur Jan Haasbroek ontwikkeld en uitgegroeid tot het meest opmerkelijke instituut van de Nederlandse radio. Wim Noordhoek en Jan Donkers waren de eersten die aandacht besteedden aan alternatieve muziek, onder andere in de Joe Blow Show.

Vanuit één van de zgn. 'VPRO-villa's' aan de 's Gravelandseweg te Hilversum, waar de VPRO gevestigd was, werd vanuit Het Gebouw wekelijks het gelijknamige 'totaal-programma' voor het grootste gedeelte 'live' uitgezonden onder leiding van Henk van Hoorn en Peter Flik, met Ton van der Graaff, Geert Harms, Anton de Goede voor de binnenlandse reportages en stevige interviews, met Roel van Broekhoven, Djoeke Veeninga, Fieneke Diamand, Dini Bangma voor de 'buitenland'-afdeling NL, met bijdragen van Geert Mak, Ischa Meijer, Klaas Vos, Anton Constandse, Wim T. Schippers/Jacques Plafond, Rogier Proper, met het 'persbureau' DPA van Hans Dorrestijn, dit alles gepresenteerd en ingeleid door de sonore Stan van Houcke, de pinnige Harmke Pijpers, en de onnavolgbare VPRO-stem van Cor Galis.

De VPRO zendt uit op Radio 1, 3FM, Radio 4 en Radio 5. Enkele radioprogramma's zijn:
- De Ochtenden (in samenwerking met VARA en EO)
- 3VOOR12 (multimediaal platform over alternatieve popmuziek, oa. op 3FM)
- De Avonden (op Radio 5)

Televisie
In de jaren zeventig werd de omroep bekend door de programma's Het Gat van Nederland van o.a. Hans Keller, Jaap Drupsteen, Theo Uittenbogaard, Hans Verhagen, de Fred Haché Show van o.a. Wim T. Schippers, Gied Jaspars, Berichten uit de Samenleving van o.a. Ad 's-Gravesande, Rob Klaasman, Machiavelli van o.a. Jan Blokker, Frank Wiering, en documentaires van o.a. Cherry Duyns, Netty Rosenfeld en Ruud van Hemert. Televisiedirecteur Arie Kleijwegt verdedigde in die jaren de zogeheten 'autonomie van de programmakers' vurig tegen een ten dele vijandige buitenwereld van omroepbestuurders en overheden, die het vrijzinnig gebruik van het medium verfoeiden.

In de jaren tachtig werd de VPRO de omroep van het Simplisties Verbond van Kees van Kooten en Wim de Bie, BGTV van o.a. Emile Fallaux en Jan Eilander, en Diogenes van o.a. Roel van Broekhoven en Hans Fels; in de jaren negentig van DNW/De Nieuwe Wereld, Noorderlicht, en Theo en Thea van Arjen Ederveen en Tosca Niterink; en meer recent van Hertenkamp, Jiskefet, Tegenlicht en R.A.M..

Andere televisieprogramma's van de VPRO:
- Loladamusica
- Lolamoviala
- Rembo en Rembo
- Jiskefet
- Zomergasten
- Villa Achterwerk
- Buurman en Buurman
- Andere Tijden ism NPS

Villa VPRO
Sinds 1998 is de VPRO gehuisvest in Villa VPRO, een eigenzinnig vormgegeven kantoorpand, ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau MVRDV, dat een verzameling van elf door Hilversum verspreide villa's vervangt. Sinds begin 2004 raakt de Villa VPRO steeds meer verlaten, omdat de VPRO, net zoals alle andere klassieke omroepverenigingen, onder druk van overheid en parlement steeds meer programma's en programmamakers moet laten vallen, omdat steeds meer budget aan de publieke omroepen wordt onthouden.

Trivia
De VPRO gebruikte op radio 3 heel lang een heel herkenbaar geluidsfragment om aan te kondigen dat het tijd was voor hun zendtijd, een zogenaamde leader. Dit fragment kwam uit het nummer 'Here is the News' van 'The Electric Light Orchestra of ELO'. Overigens wordt het nummer hedentendage (mei 2006) nog gebruikt in een leader op Nederland 3, begeleid door een voor de VPRO kenmerkende epilepsie-opwekkende animatie.

Als afsluiter op de televisie werd lange tijd een stuk van Jakob Klaasse gebruikt; de solist was kunstfluiter Jan Tromp.

Op 9 oktober 1967 werd de tweede aflevering van het programma Hoepla uitgezonden. Het 21-jarige model Phil Bloom las naakt een stukje voor uit het dagblad Trouw. Daarna liet zij de krant zakken, en waren de eerste blote borsten op de Nederlandse televisie een feit.

Van 1974 tot 1997 was Cor Galis 'de stem van de VPRO'. Hij deed de aankondiging van vele radioprogramma's. Door zijn karakteristieke stemgeluid konden luisteraars het betreffende programma onmiddellijk als een VPRO-programma herkennen.

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/VPRO

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.