kunstbus
Dit artikel is 08-02-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Vrijmetselarij

(Frans: franc-maçonnerie, Duits: Freimaurerei, Engels: freemasonry)

De vrijmetselarij is een mondiale organisatie met daarin verschillende richtingen. Zij gebruikt religieuze elementen uit de wereld van de Bijbel. Daarnaast erkennen veel vrijmetselaren een Opperwezen. Inwijdingen maken een vast deel uit van de ceremoniën, evenals het afleggen van een gelofte en het toekennen van een bepaalde graad.

De vrijmetselarij streeft naar geestelijke, morele verheffing en onderlinge waardering en hulp.

De beweging is vermoedelijk ontstaan in de vijftiende en zestiende eeuw in Schotland en Engeland en kreeg structuur in 1717 te Londen.

In het Nederlandse taalgebied wordt het woord loge als synoniem gebruikt. De besloten bijeenkomsten van de vrijmetselarij vinden plaats in een werkplaats, ook loge genoemd.

De vrijmetselarij was oorspronkelijk uitsluitend toegankelijk voor mannen, maar tegenwoordig bestaan er ook gemengde en exclusief vrouwelijke loges.

Hoewel dit cijfer uiterst speculatief is, zouden wereldwijd zo'n 5 miljoen mensen lid zijn van loges. België telt ca 22.500, Nederland ca 8.000 en Luxemburg een kleine 1.000 vrijmetselaars.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Vrijmetselarij.Pageviews vandaag: 90.