kunstbus
Dit artikel is 26-10-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Vulcanus

Doorverwijspagina

Vulcanus (godheid)
Vulcanus is een figuur uit de Romeinse mythologie. Hij was een zoon van Jupiter en Juno. Hij is de man van Venus en is de Romeinse god van het vuur, de edelsmeden en de vulkanen. Hij wordt afgebeeld met een hamer of met een bliksem in de hand. Hij is de Romeinse tegenhanger van Hephaestus. Zijn Etruskische tegenhanger is Sethklans.
Vulcanus was bij zijn geboorte zo lelijk dat zijn moeder hem niet wilde en hem van de Olympus afwierp. Gelukkig kwam hij in zee terecht en kon hij opgroeien doordat hij werd gevonden werd door twee nimfen. Toen hij volwassen was bouwde hij een smidse onder de vulkaan de Etna. Juno schonk hem na het maken van een fraaie troon de mooie Venus (godin van de liefde). In Rome stond een tempel voor Vulcanus, die volgens de overlevering door Romulus zelf was gebouwd.

Vulcanus (planeet)
Vulcanus was de naam van een kleine planeet die zich in een baan tussen Mercurius en de zon zou moeten bevinden. Deze planeet was nodig om de waargenomen baanverdraaiing van Mercurius te verklaren maar bleek later niet te bestaan.

Vulcanus (schip)
De Vulcanus was het eerste zeegaande motorschip. De tanker werd gebouwd voor de Anglo Saxon Petroleum Company.
Er waren al schepen die waren uitgerust met een dieselmotor, maar dit waren binnenvaartschepen, zoals de Vandal uit 1903. Eerdere tankers waren uitgerust met een stoommachine. De Vulcanus had een verbruik van 2 ton olie, terwijl een vergelijkbaar stoomschip 11 ton kolen verstookte. Daarnaast bestond de bemanning uit slechts 16 man in plaats van 30. De dieselmotor bleek zo betrouwbaar dat deze nog een tijd na de sloop in 1931 aan de wal is gebruikt.

Vulcanus (fabriek); voormalige ijzergieterij in Vaassen.

Vulcan
Vulcan (Lutterworth), een Brits motorfietsmerk
Vulcan (Welspool), een Brits motorfietsmerk
Vulcan (Turnov), een Tsjechisch motorfietsmerk
Vulcan .NET, een voor 2007 aangekondigde versie van Visual Objects
Vulcan (Vulcain), stuwmotor van Ariane draagraket
Vulcan (Marvel), een fictief personage uit de strips van Marvel Comics
Vulcan (Star Trek), een fictieve planeet uit de serie Star Trek
Vulcan (film), een film
Vulcan (Alberta), plaats in Alberta


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Vulcanus

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 36.