kunstbus

(advertentie)
Er staan 2 artikelen in onze webwinkel Kunstbus


teak fruitschaal of saladeschaal van Alfi voor Hans Hansen

Een grote stijlvolle teak salade- of fruitschaal, in de jaren vijftig vervaardigd door het Deense bedrijf Alfi voor de befaamde winkel en werkplaats Hans Hansen in Kolding, Denemarken. Het stickertje van het warenhuis zit nog op de bodem geplakt.
Prijs: € 800

Dit artikel is 06-03-2009 voor het laatst bewerkt.

Waaier

Waaier kan verwijzen naar:
. ventilatie, een vouwinstrument, meestal van papier, dat je zelf beweegt om luchtstroom te produceren, met als doel koeling.
. formatie, een formatie die een groep renners kan vormen
. geografie, een term in de geografie om berggebieden te beschrijven.
. kaakje, een bepaald soort kaakje
. keuz), een term die een keuzemogelijkheid aangeeft: een waaier van mogelijkheden
. oefening, een oefening in Tai Chi
. pomp, een binnenwerk van een pomp, specifiek een centrifugaalpomp
. vorm, een term om de waaiervorm weer te geven, bijvoorbeeld bij een multibeam echolood.
. Kleurenwaaier, wordt gebruikt als catalogus bij de keuze van kleuren, bijvoorbeeld RAL-kleuren.

Waaier (bloeiwijze)
Een waaier is een bloeiwijze, waarbij de zijassen beurtelings links en rechts van de vorige zijas ontspringen. De bloemen liggen in dezelfde verticale as, zoals bij gele lis en gladiool.
De waaier onderscheidt zich van de sikkel, doordat bij de sikkel de zijassen steeds aan dezelfde kant ontspringen.

Waaier (ventilatie)
Een waaier is een klein instrument, dat men manueel bedient om zich koelte toe te wuiven.

De waaier bestaat uit losse fragment die verbonden zijn aan een kant. De rest wordt bijeen gehouden door textiel of een ander materiaal dat geen wind doorlaat. Door de waaier te richten naar het gezicht, ontstaat er door beweging een tocht. Het ziet er uit als de staart van een pauw die open staat.

Een waaier wordt al eeuwenlang gebruikt door dames om zo onopvallend zich wat af te koelen, vele dames waren ingesnoerd en droegen vele rokken en accessoires. Dames benuttigden dan deze waaier om discreet en elegant hun rijkdom te tonen, veel waaiers werden versierd en waren kostbare objecten. Vaak werden ze vervaardigd uit dure stoffen zoals zijde, fluweel, satijn, batist, linnen, kant, perkament, papier, been, pluimen, ivoor, albast, zilver, goud, hout, parelmoer, ... de afwerking bestond uit kleine details, gaande van een strik of borduursel tot zelfs diamanten en edelstenen toe.

Waaiers werden gebruikt als communicatiemiddel en om aandacht te trekken. Zo konden discreet signalen worden doorgegeven aan elkaar. Door de waaier in een bepaalde positie te houden, kon men zo geheime spelletjes spelen, ook werden waaiers in verscheiden dansen gebruikt. De kerkwaaier uit de 18de eeuw, beschilderd of bedrukt met stichtelijke voorstellingen en citaten, werd gedragen door vrouwelijke kerkgangers.

In Spanje is de waaier nog steeds populair en een veel gebruikt attribuut (bijvoorbeeld in de Flamenco)

80, Aquarel op papier, ivoor ajour en in reliëf gesneden, 'métal en quatre couleurs', hout, folie, stras, Afmetingen l. 28 cm; spanwijdte 50 cm, Rijksmuseum Amsterdam
Deze waaier is een huwelijksgeschenk geweest voor een voorname 18de-eeuwse dame. Gebruikelijk was dat een bruid, na ondertekening van het huwelijkscontract, van haar aanstaande echtgenoot een waaier kreeg. Deze droeg zij tijdens de kerkelijke inzegenig. De waaier is slechts aan één kant gedecoreerd: de zijde die een vrouw naar zich toe hield hoefde niet per se versierd te zijn. Op het waaierblad zijn drie voorstellingen te zien, gevat in cartouches die worden verbonden door sierlijke gouden ranken en bloemenguirlandes. Zo'n opdeling in drie taferelen is kenmerkend voor het neoclassicisme. Voorheen werden waaiers meestal met één grote voorstelling versierd. Het ivoren montuur is fijntjes besneden en voorzien van huwelijkssymboliek.
De centrale voorstelling op de waaier laat zien hoe Hymen, de god van het huwelijk, een klassiek gekleed paar naar het altaar leidt. Het tafereel is gekopieerd van een gravure die Jan Punt (1711-1779) een aantal decennia eerder maakte ter gelegenheid van het huweijk van Aarnout van Citters en Sara Jacoba Ockerse. Deze echt werd op 2 april 1737 in Middelburg gesloten. Punts gravure sierde het titelblad van een bundel huwelijksgedichten die bij deze gelegenheid verscheen. Het was ongebruikelijk dat dergelijke gelegenheidsgrafiek werd gebruikt voor waaierbladen. Opvallend is ook, dat de voorstelling al tientallen jaren oud was toen de rijk uitgevoerde waaier werd gemaakt. In de twee medaillons aan weerszijden zijn putti met brandende toortsen en een vrouw met huwelijkskransen afgebeeld.
De waaier is in later jaren in bezit gekomen van mevrouw C. Six-Teding van Berkhout (1834-1919). Het stuk bleef in de familie Six totdat het in 1978 met zo'n 400 andere kledingstukken en accessoires aan het Rijksmuseum werd overgedragen. De waaier werd bij bijzondere gelegenheden nog wel gebruikt. Zo leende Nine Six-Bosch Reitz in 1925 de waaier van haar dochter Totie voor een gekostumeerd bal van 'Het Casino' in Amsterdam. Zij droeg daarbij een 18de-eeuwse japon van gestreepte en gebloemde zijde. Dit ensemble is hier in een decor gefotografeerd. De dochter van mevrouw Six droeg op die avond een gele 'robe á la française' uit ca. 1760.

waaier 19e eeuw, bamboe; lakwerk; papier; drukwerk; pigment , L 34 cm x B 24 cm
Papieren waaier met handvat van bamboe. In Korea dragen zowel mannen als vrouwen waaiers. Vrouwen gebruikten vroeger waaiers niet alleen om zichzelf koelte toe te waaien, maar ook om hun gezicht te verbergen.
De confucianistische Koreaanse samenleving was lange tijd een echte mannenmaatschappij. Vrouwen van de lagere klassen werkten zij aan zij met hun echtgenoten, maar dames van stand lieten zich zo min mogelijk in het openbaar zien.
Het symbool op het midden van de waaier, een cirkel opgebouwd uit drie komma's, tref je in Korea op allerlei voorwerpen aan. Het is een variant op de t'aeguk, het yin- en yangsymbool dat ook de vlag van Zuid-Korea siert. De drie komma's symboliseren de hemel (het mannelijke), de aarde (het vrouwelijke) en de mensheid die als middelende factor tussen deze twee tegenpolen optreedt.

komma

Rouwwaaiers worden beschilderd met afbeeldingen van treurwilgen, urnen enz. De zwarte of grijze waaiers komen in de laatste helft van de 18de eeuw voor als accessoires bij rouwkleding.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Waaier.


(advertentie)
Er staan 2 artikelen in onze webwinkel Kunstbus


teak fruitschaal of saladeschaal van Alfi voor Hans Hansen

Een grote stijlvolle teak salade- of fruitschaal, in de jaren vijftig vervaardigd door het Deense bedrijf Alfi voor de befaamde winkel en werkplaats Hans Hansen in Kolding, Denemarken. Het stickertje van het warenhuis zit nog op de bodem geplakt.
Prijs: € 800

Pageviews vandaag: 45.