kunstbus
Dit artikel is 22-03-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Wallonie

Wallonië

Wallonië (Frans: la Wallonie, Duits: Wallonien, Waals: Walonreye, Luxemburgs: Wallounien) is de zuidelijke deelstaat van België en loopt gelijk met het grondgebied van het Waals Gewest. De hoofdstad is Namen (Namur).

Met 16.844 km² beslaat Wallonië meer dan de helft van het Belgische grondgebied. De andere deelstaat van België is Vlaanderen. Wallonië telt ruim 3.400.000 inwoners. De grootste steden zijn Luik, Charleroi, Bergen, Namen, Doornik en Verviers.

De inwoners van Wallonië worden Walen genoemd, dit komt waarschijnlijk van het oud-Germaanse woord *Weleas, dat ongeveer vreemdeling betekent, namelijk "Vreemdeling die een Romaanse (of Keltische) taal spreekt". Duitstaligen hebben het wel eens over "Die Welsche Schweiz" als ze het over het Romaanstalige deel van Zwitserland spreken. Ook de namen van Wallachije, de stam der Vlachen en Wales zouden die oorspronkelijke betekenis in zich dragen.

De officiële vlag van Wallonië gaat terug op het ontwerp van kunstenaar Pierre Paulus uit 1913.

Taal
Wallonië is overwegend Franstalig, maar in de Oostkantons (het uiterste oosten) wonen zo'n 70.000 Duitstaligen. In 9 gemeenten (met als meest bekende Eupen en Sankt-Vith) is het Duits er de officiële taal, met echter faciliteiten voor de Franstaligen. In de aangrenzende Waalse gemeentes Waimes (Weismes in het Duits) en Malmedy zijn er ook taalfaciliteiten voor Duitstaligen. Ook Nederlandstaligen (zowel Vlamingen als Nederlanders) wonen in Wallonië. In enkele gemeenten tegen de taalgrens, met name Komen-Waasten (Comines-Warneton), Moeskroen (Mouscron), Edingen (Enghien) en Vloesberg (Flobecq), genieten zij taalfaciliteiten.

Waals
Sinds het begin van de 20e eeuw neemt het gebruik van streektalen sterk af, ten voordele van het Frans. Op gebied van streektalen bekleedt het Waals (Walon) de voornaamste positie. Het wordt gesproken in de provincies Luik, Namen en Waals-Brabant, evenals Oost-Henegouwen, de Ardennen en in de botte de Givet (de Franse inham in de provincie Namen).
Het Waals is een lokale Romaanse streektaal die in het grootste deel van Wallonië gesproken wordt door een deel van de bevolking. Volgens schattingen zijn er 600.000 sprekers.
Waals maakt deel van de zogenoemde oïl-talen (een taalsubgroep waartoe ook Frans behoort), maar is eigenlijk geen variant van Frans. Beide talen (en ook andere oïl-talen) ontstonden in verschillende streken van het Noord-Gallo-Romeinse gebied, tussen de 8e en de 12e eeuw. Ze komen uit de Latijnse taal, die naar het huidige België was gebracht door soldaten, handelaars en 'kolonisten' uit Rome. Waals heeft dan ook een Keltisch en Germaans substraat. Het is ook de Romaanse taal die het duidelijkst sporen van Germaanse invloed draagt. Op 100 Waalse klassieke woorden zouden 90 van Latijnse oorsprong zijn, 9 van Germaanse en 1 van keltische. Maar het heden ten dage gesproken Waals bevat ook een heleboel Franse woorden, ingevoerd met weinig fonologische adaptatie, sinds de Franse Revolutie, en nog meer sinds de 20e eeuw.

In West-Henegouwen spreekt men Picardisch (Picard), in het uiterste zuiden van de provincie Namen (Vresse-sur-Semois) hoort men Champenois, in de Gaumestreek (zuiden van de provincie Luxemburg) dan weer Gaumais. Tegen de grens met het Groothertogdom Luxemburg spreekt men Luxemburgs (Lëtzebuergesch) dat in tegenstelling tot de vorige geen Romaans dialect is maar een gestandaardiseerd dialect van het Duits.

Vernederlandsing
Gezien de massale toeristenstroom van Vlamingen en Nederlanders en het feit dat er ook een aanzienlijk aantal Nederlandstaligen naar Wallonië verhuist, wordt het Nederlands er meer prominent aanwezig. Vooral de Nederlanders gaan er wonen en beginnen een Nederlandstalige camping, restaurant of café in Wallonië. Een kwart van de campings in de Ardennen en de rest van Wallonië, is inmiddels in Nederlandse handen.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Waals

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.