kunstbus
Dit artikel is 08-02-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Wealden

Wealden (naar de bosrijke landstreek The Weald, tussen de Krijtruggen van North en South Downs, in het zuidoosten van Engeland in Surrey) is een Engels district in het graafschap East Sussex en telt 140.023 inwoners. De oppervlakte bedraagt 833,2 km².

Plaatsen in district Wealden: Crowborough, Polegate, Uckfield, Wadhurst ...

Wealden glass
Engels potasglas vanaf de 13de eeuw, genoemd naar The Weald, dat vooral werd gebruikt als vensterglas, maar ook voor gebruiksvoorwerpen als geribde bekers met lage voet en kleine in de vorm geblazen flesjes.

In de 16de eeuw werd het Wealden glass verdrongen door het façon de Venise.

Laurence Vitrearius
Laurence Vitrearius was in 1226 uit Normandie het Kanaal overgestoken en had zich in The Weald als glasblazer gevestigd bij Chiddingford; in een gehucht met de naam Dyers Cross bij het dorpje Pickering, in het dichtbeboste deel van Zuid-Engeland tussen Guildford en Petworth. Dit gehucht ligt vlak achter de grote heirweg, die door de Romeinen is aangelegd. Hier heeft de glasindustrie zich van de Romeinse tijd af zich juist weten te handhaven. Alweer in een bosrijke streek. Net als het Waldglas en verre de fougere!
De vraag blijft onbeantwoord of deze Laurence, met de half Engelse, half Latijnse naam, een Fransman was, of een Semietische glasblazer die een tijd in Normandie had gewerkt, of een Italiaan of een Altarist, zoals de glasblazers uit Altare werden genoemd.
De glasblazers in Normandie en Picardie verstonden niet alleen de kunst hol glas te blazen: glazen en bekers, flessen en komnien, enz., maar ook vensterglas. Natuurlijk nog niet het vensterglas dat we nu kennen, maar het glas uit glas-in-lood. De kleine vierkante, meest groene stukken maakte men door eerst halve bollen te blazen. Deze werden, nog in halfzachte toestand, op de marmeren plaat glad gewalst en tot vierkanten gesneden. Deze tamelijk dikke stukken glas werden alleen in het bekende kleine formaat gemaakt en in het midden was duidelijk de aanhechting te zien waar het stuk van de blaaspijp was afgestoten.
In 1240 maakte deze Laurence al ramen voor de Westminster Abbey; voorts is van hem bekend dat hij met meer dan een oven werkte, dat het hem heel goed ging en dat hij werd opgevolgd door zijn zoon William. Deze William legde zich voornamelijk toe op het blazen van hol glas en in 1300 werd het glasbedrijf te Chiddingford in zijn bestaan bevestigd door een koninklijk octrooi.

John le Alemayne vestigde zich in 1350 eveneens in Chiddingford. Ook het glasmakersgeslacht Schurterre kwam in diezelfde tijd naar deze streek en heeft zich daar gehandbaafd tot in het begin van de 11e eeuw. Dit lukte, niettegenstaande de concurrentie van de glasblazersfamilie Peytowe, die er zich in 1435 vestigde.

Jean Carré en andere glasblazers uit Lotharingen volgden in de 16de eeuw.

Websites:
. http://sg.geocities.com/glasstudium/GA170.htm

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.