kunstbus
Dit artikel is 10-10-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Wenen

Wenen (Duits: Wien, Beiers: Wean) is de hoofdstad van Oostenrijk en vormt sinds 1922 een eigen deelstaat. enen ligt in het uiterste oosten van het land bij de Donau (niet aan de Donau, zoals wel eens wordt gedacht, dit is de Wien waarnaar de stad ook genoemd is). Wenen heeft 1.651.437 inwoners (2005), en is daarmee veruit de grootste stad en het cultureel en politiek centrum van Oostenrijk.

Tochten over de Donau richting de Wachau (Neder-Oostenrijk) vertrekken vanaf Schwedenplatz aan het Donaukanaal.

Geschiedenis
In 15 v.Chr. stichtten de Romeinen op de plaats van de huidige binnenstad een militaire post tegen de Germanen met de naam Vindobona. In 1221 kreeg Wenen stadsrechten, in 1438 werd zij rijkshoofdstad, in 1469 bisschopszetel, en in 1526 keizersstad.

In 1529 werd Wenen voor de eerste maal vergeefs belegerd door de Turken, in 1683 was er de tweede Turkse belegering. Gedurende de oorlogen met Frankrijk werd Wenen twee keer door Napoleon ingenomen, in 1805 en 1809. De Franse revolutie van februari 1848 had ook in Wenen haar weerslag. Na de maartrevolutie abdiceerde keizer Ferdinand I ten gunste van zijn neef Frans Jozef I.

Gedurende de Eerste Wereldoorlog werd Wenen weliswaar niet direct bedreigd, maar de economische blokkade van de Centralen leidde tot een gebrek aan vooral voedingsmiddelen en kleding. Het einde van de Eerste Wereldoorlog was ook het einde van de Oostenrijks-Hongaarse monarchie. In 1921 werd Wenen van het omringende Neder-Oostenrijk afgescheiden, en werd een aparte bondsstaat.

De anti-Joodse politiek van de Nazi's viel in Wenen, waar het antisemitisme al eeuwen oud was en sinds het begin van de 20e eeuw toegenomen was, in goede aarde. In de Kristallnacht op 9 november 1938 werden de synagoges, niet alleen religieuze maar ook sociale centra in het Joodse leven, verwoest.

Aan het eind van de 20e eeuw kreeg Wenen een "skyline" door de bouw van twee wolkenkrabbers, de Andromeda Tower en de Milleniumstower, aan de beide oevers van de Donau.

Kunst en cultuur

. Kunsthistorisches Museum WienHet Kunsthistorisches Museum in Wenen is een van de belangrijkste musea ter wereld voor Europese schilderkunst. Meer dan anderhalf miljoen mensen bezoeken het jaarlijks. Het werd in 1891 geopend. In de wandelgangen wordt het vaak ΚΗM genoemd. De collectie bestaat voor een belangrijk deel uit de kunstverzameling van de Habsburgers. De collectie werd ondergebracht in het weelderig ingerichte gebouw aan de Ringstraße.
Er zijn diverse afdelingen zoals: Egyptische-Orientaalse verzameling, Antiek verzameling, Ephesos Museum, Schilderkunst, Hofjagd- en Rustkammer, Kunstkamer, Muntenkabinet, Lipizzaner Museum, Verzameling oude muziekinstrumenten, Schatkamer en Wagenburg und Monturdepot.
De collectie schilderijen richt zich op de oude meesters uit de Vroege Renaissance, Hoog-Renaissance, Noordelijke Renaissance en Maniërisme en de Barok van de 15de tot de 18de eeuw, en volgt grotendeels de persoonlijke smaak van de Habsburgse verzamelaars. Sterk vertegenwoordigd zijn de Venetiaanse schilders zoalsTitiaan, Veronese, Tintoretto en Canaletto. Daarnaast 16de-eeuwse Vlaamse schilders zoals Pieter Bruegel de Oude (één derde van al zijn schilderijen) en Duitse schilders uit dezelfde periode, zoals Dürer. Er is ook een uitmuntende verzameling van Vlaamse en Nederlandse schilders uit de Barok zoals Rubens en Van Dyck. Ook diverse schilderijen van Diego Velázquez.
Het Kunsthistorisches Museum herbergt ook andere collecties. De verzameling van Europese beeldhouwkunst en kunstnijverheid behelst ongeveer dezelfde periode als de schilderijen. De voorwerpen in de Egyptische kunst, Griekse en Romeinse zalen geven een intrigerend beeld van de oude beschavingen.

. Het nieuwe Museumsquartier is een combinatie van oude en nieuwe musea, direct in de binnenstad.

Muziek (zie ook artikel Oostenrijkse muziek);
Wenen is sinds lang een centrum van klassieke muziek en opera. Het Wiener Philharmoniker weet sinds de toepassing van televisie het oog van de wereld op zich gericht bij de traditionele uitzending van het Nieuwjaarsconcert, dat door meer dan een miljard kijkers wordt gevolgd. Het orkest werd in oktober 2006 door kenners verkozen tot "beste orkest van Europa", nipt gevolgd door het Concertgebouworkest en op afstand het Berliner Philharmoniker.
Beroemde componisten die in Wenen gewoond en gewerkt hebben zijn onder meer Christoph Willibald Gluck, Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Johannes Brahms, Anton Bruckner, Johann Strauss sr., Johann Strauss jr., Gustav Mahler, Arnold Schoenberg, Alban Berg, Anton Webern en György Ligeti.

De Wiener Sängerknaben is een jongenskoor dat in 1498 werd gesticht door Maximiliaan I. Het koor zingt werken van Mozart, Schubert en Haydn in de zondagsmissen van de Burgkapelle.

Theater en Opera
. Burgtheater
. Weense Staatsopera

Architectuur
Wenen telt vele bouwwerken uit de barok, maar ook uit andere stijlperioden.

In het begin van de 20e eeuw bloeiden in Wenen de aan art nouveau verwante Sezession en Jugendstil schilderstijlen. Belangrijkste proponenten waren Gustav Klimt (schilderkunst) en Otto Wagner (architectuur). De bekendste werken van Klimt zijn De Kus en Judith. Wagner ontwierp onder andere vele stations van de Wiener Stadtbahn, de Postsparkasse (postkantoor) en de Kirche am Steinhof.

Het interbellum, de periode tussen 1918 en 1938, kenmerkt zich door Het rode Wenen. Wenen ontwikkelde zich in die periode tot een socialistische stad. Overal werd sociale woningbouw verricht. Het beste voorbeeld hiervan is de Karl Marx Hof in Heiligenstadt (noordelijk Wenen). Dit gebouwencomplex werd tussen 1927 en 1930 gebouwd door Karl Ehn, een leerling van Otto Wagner, en omvat 1382 woningen. Na de burgeroorlog van 1934 eindigde deze periode.

Een ander voorbeeld van bijzondere sociale woningbouw is het Hundertwasserhaus, in 1985 gebouwd door Friedensreich Hundertwasser. Het gebouw kenmerkt zich door de felle kleuren, onregelmatige vormen en het vele groen. Hundertwasser ontwierp ook de vuilverbrandingsoven in Spittelau (noordelijk Wenen).

In 1924, 1936, 1970, 1992 vonden in Wenen Universele Esperantocongressen plaats.

De binnenstad van Wenen staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Moderne architectuur: Millennium Toren

Buiten de vele monumentale paleizen en kerken zoals biedt Wenen nog meer toeristische attracties.

Kerken
. Stephansdom is gebouwd in de 12e eeuw, kardinaalszetel
. Minorietenkerk (Minoritenkirche) uit de 12e en 13e eeuw is opgetrokken in Frans-gotische stijl

Paleizen
. Schloss Schönbrunn Het zomerpaleis van de Oostenrijkse keizers, Schönbrunn, had de intentie Versailles naar de troon te steken. Hoewel het kleiner is dan de Franse tegenhanger blijft het groot en indrukwekkend.
. Slot Belvedere
. Paleis Mollard-Clary
. Hofburg

Overige bezienswaardigheden
. Zo is er het Prater, van oudsher een keizerlijk jachtgebied, dat bestaat uit drie delen. Het Wurstelprater is een kermis met diverse attracties waaronder het reuzenrad dat dateert uit 1897. Het rad werd gebouwd door de Brit Walter Basset, is 67 meter hoog en draait met 75 centimeter per seconde. Het reuzenrad weegt 410 ton. In 1945 verloor het rad bij een brand na een bombardement van het Sovjetleger de helft van zijn gondels. Het rad is nog steeds open voor publiek al moet je wel rekening houden met een redelijk fors entreegeld. Voor een bezoek aan het rad kan men zich voor ongevallen laten verzekeren bij de Weense Interunfall Versicherung. Het ronddraaiende rad stopt soms met tussenpozen, om mensen te laten instappen in de gondels, zodat men ruimschoots de tijd krijgt om een zicht boven Wenen te krijgen.

. Het Haus des Meeres (Huis van de Zee) is een groot aquarium, dat gevestigd is in één van de zes luchtafweerbunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Deze zgn. Flaktürme bevinden zich op drie plaatsen in de stad en zijn zo groot dat ze niet opgeblazen of afgebroken kunnen worden. De twee torens in de wijken Neubau en Mariahilf zijn vanuit de binnenstad op vele punten zichtbaar.

. De "Pestturm" in de Graben, een straat die loopt naar de Stephansdom, staat midden op het rondpunt. De "Di Patri Creatori", Pestturm, werd opgericht nadat in de 16e eeuw de pest in Wenen uitbrak en 16.000 slachtoffers eiste. Omdat er zoveel mensen in korte tijd stierven, konden zij niet allemaal zo gauw begraven worden. Daarom werden ze in de catacomben, onder de Stephansdom, in ingemetselde zalen begraven. Tegenwoordig kan men door een uitgekapt gat in de muur de bergen schedels en botten zien liggen.

. De Lipizzaner paarden van de Spaanse Rijschool zijn wereldberoemd. In de zomermaanden op vakantie en daarbuiten ver van tevoren reserveren.
Als enige grote stad in de wereld groeien de wijnranken tot in de stad. De Weense wijken Grinzing en Nußdorf produceren goede wijnen van Zweigelt en Grüner Veltliner, twee typische Oostenrijkse druivensoorten. In een Heurige kun je wijn en spijs proeven in het restaurant van de wijnboer.
Tiergarten Schönbrunn

. Kapuzinergruft of "Kaizersgruft" is de algemene begraafplaatskapel, van alle keizers en keizerinnen, prinsen, alsook aartshertogelijke families en kinderen van hen. Ze liggen er allemaal begraven naargelang hun overlijdensperiode. Het graf van Maria-Theresia en haar echtgenoot Franz I is een hoog imposant grafmonument. Keizer Franz Josef I, Sissi, keizer Karel I van Oostenrijk en als laatste, keizerin Zita van Bourbon-Parma liggen er begraven. De doodskisten van de laatstgenoemden staan er opgebaard. De Keizersgroeve is te bezichtigen.
Stadhuis van Wenen

De Weense keuken is een mengelmoes van verschillende culturen, zoals de stad Wenen dit zelf ook was als hoofdstad van het Oostenrijkse keizerrijk. Invloeden van Bohemen, Hongarije, Slowakije, Italië en de Balkanlanden zijn duidelijk te merken. Enkele van de beroemdste gerechten:

Apfelstrudel
Bauernschmaus, schotel met worstjes, hamsoorten, spek en een aardappelgerecht (bijvoorbeeld Knödeln), Fiaker-Gulasch, goulash met Knödeln, Germknödel, gestoomde tarwedeegknoedel gevuld met Powidl (pruimencompote) en overgoten met boter of vanillesaus en bestrooid met suiker en maanzaad, Gugelhupf, een soort tulband, Kaiserschmarrn gerezen en in stukken gesneden pannenkoek met rozijnen, geserveerd met poedersuiker, pruimencompote (Powidl), appelmoes of vossebessen, Mohr im Hemd, chocoladepudding met hete chocoladesaus en slagroom, Sachertorte, chocoladetaart, gevuld met abrikozen en een dikke laag glazuur van het beroemde Hotel Sacher, Tafelspitz und G'röstel, schijven rundvlees met rösti, Topfenkuchen kwarkgebak, Wiener Schnitzel, gepaneerd kalfsvlees

Koffiecultuur
Daarnaast kent Wenen een lange en diepgaande koffietraditie. De stad kent 564 Kaffeehäuser, waar men een keur aan koffiesoorten en gebak serveert. Het bestellen van een kop koffie in Wenen is een vak apart. Iedere inwoner heeft zijn eigen favoriete combinatie, waarvan de meeste met warme melk zijn. Om deze reden worden koffiebonen in Oostenrijk anders gebrand dan in Nederland of België, de zogenaamde Wiener röstung. Een kop koffie wordt traditioneel geserveerd met een glaasje leidingwater, dat ook weer wordt bijgevuld. Een uurtje blijven zitten op één kop koffie met één van de vele kranten die beschikbaar zijn is geen uitzondering.

Vervoer
Wenen is één van weinige steden waarbij je direct van de autosnelweg in de stad uitkomt zonder al te veel problemen. De westautobaan (A1) komt uit op de Wientalstraße. Met de trein vormen de stations Westbahnhof (treinen vanuit Duitsland, Zwitserland en Nederland) en Südbahnhof (zuiden en oosten van Europa) de belangrijkste knooppunten. Deze stations zijn aangesloten op een uitgebreid tram, bus, S-bahn en U-bahn netwerk. Zie ook Metro van Wenen.

Luchthaven Schwechat (Vienna International Airport) ligt een eindje buiten de stad, maar is via een snelle treinverbinding (15 minuten en duur) of een S-bahn verbinding (30 minuten en goedkoop) aangesloten op de rest van het openbaar vervoer. De stad wordt in de laatste jaren steeds fietsvriendelijker. Het aantal routes is uitgebreid. De ringstraat beschikt over een geheel vrij gelegen fietspad. Daarnaast is het stallen van fietsen en huren van fietsen geen enkel probleem. Hiervoor zijn speciale transferia aangelegd.

Bestuurlijke indeling
Wenen is een stadstaat, dit betekent dat de stad samenvalt met de deelstaat, de burgemeester van de stad Wenen is tegelijk gouverneur van de deelstaat Wenen. De stad is verdeeld in 23 districten (Bezirke), die zowel een naam als een nummer dragen. Alle straatnaambordjes in Wenen dragen ook het nummer van het stadsdistrict. Daarnaast bestaat de postcode uit 1 voor Wenen, het nummer van het district en een nul. De postcode van Penzing is dus 1140.

Internationale organisaties die hun hoofdkwartier in Wenen hebben zijn UNIDO, OPEC, IAEA en CIOFF.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Wenen

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 295.