kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Willem Nijholt

Miss SaigonWillem Adrianus (Willem) Nijholt (Gombong, Java, 19 juli 1934) is een Nederlands acteur en zanger.

Nijholt werd geboren als zoon van een KNIL-instructeur. Op zijn achtste kwam Nijholt in een Jappenkamp terecht, en pas op zijn veertiende zag hij zijn vader weer terug. Na de Tweede Wereldoorlog verhuisde het gezin naar Nijmegen. Hij volgde de HBS, ging korte tijd in de Marine, en meldde zich op zijn 23-ste aan voor de Amsterdamse Toneelschool. Korte tijd later werd hij verliefd op Gerard Reve, die hem echter afwees. In 1962 speelde hij wel een rol in Reve's toneelstuk Commissaris Fennedy, en bij de première kreeg hij een exemplaar van het boek, met persoonlijke opdracht van de schrijver. Zijn brieven aan Reve zijn gebundeld in "Met Niets Begonnen".

Nijholt werkte aan het begin van zijn carrière bij/met Wim Sonneveld en Conny Stuart. Een van de bekendste rollen van Nijholt is uit 1974 die van Theo van Oudijck de zoon van de resident in De Stille Kracht van Louis Couperus met Pleuni Touw als tegenspeelster. De naaktscène van hen beiden maakte toen een grote indruk. Bij de jeugd kreeg hij grote bekendheid door zijn hoofdrol als Ben van Rooyen in de serie De Kris Pusaka uit 1977.

In 1985 ontving hij uit handen van Guido de Moor de Paul Steenbergenpenning, die hij in 2002 doorgaf aan Pierre Bokma.

Nijholt speelde in vele musicals zoals Wat een planeet en Foxtrot van Annie M.G. Schmidt. In de musical Miss Saigon speelde hij in 1996 de rol van de regelaar.

Naast het toneel bleek Willem Nijholt over meerdere talenten te beschikken en die leidden hem naar musicals, shows, liedjesprogramma's, langspeelplaten en cabaretvoorstellingen. In 2002 nam hij afscheid van de musical, in 2004 speelde hij zijn tot nu toe laatste toneelrol en 2005 was het jaar waarin hij zijn tot nu toe laatste filmrol speelde. Behalve dat hij voor velen onvergetelijk is in uiteenlopende disciplines, uitte zijn veelzijdigheid zich ook in het feit dat hij zich in zijn keuze voor rollen, shows en liedjes nu eens tot een volwassen publiek en dan weer tot een specifiek jeugdig publiek richtte.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_Nijholt.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 308.