kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

William Herschel

Duits-Britse astronoom, hoboïst, componist, dirigent, organist en muziekleraar.

Friedrich Wilhelm Herschel, (sinds 1816) Sir William (Hannover 15 nov. 1738 - Slough, bij Windsor, 25 aug. 1822).

Wilhelm Herschel werd op 15 november 1738 in Hannover geboren. Hij was de tweede zoon in het gezin van tien kinderen.
Zijn vader Isaac was hobospeler in de muziekkapel van de Hannoveriaanse Wacht. Hij leerde Wilhelm viool en hobo spelen en bracht hem eveneens zijn eigen enthousiasme voor astronomie bij. In 1753 voegde Wilhelm zich bij zijn vader en zijn oudere broer Jacob in de regimentskapel.

In 1757, tijdens de Zevenjarige Oorlog, werden de Hannoveranen in de slag bij Hastenbeck door de Fransen verslagen. Zijn vader werd gevangen genomen en zijn beide zoons weken uit naar Engeland, omdat ze niet terug naar huis konden doordat de Fransen hun geboortestad hadden ingenomen. In Engeland veranderde Wilhelm zijn voornamen in Frederick William.

Hij begon zijn loopbaan als musicus, eerst als muziekkopieerder, componist, daarna als dirigent en tenslotte als organist te Bath (1766 tot mei 1782). Hij was hierin redelijk succesvol en heeft een flink aantal symfonieën op zijn naam staan.

Herschel werd echter vooral bekend door zijn astronomische ontdekkingen. Na enkele betrekkingen als musicus, meestal in Yorkshire, werd William in 1766 tot organist in Bath benoemd. De plichten als kapelorganist waren niet zwaar. Hierdoor had hij ruim de tijd om zowel muziekles te geven als om concerten te organiseren. Die bezorgden hem de nodige financiën om zich meer en meer aan de astronomie te kunnen wijden.

William Herschel werd in 1782 benoemd tot astronoom aan het hof van koning George III en bouwde de op dat moment grootste telescoop van de wereld.

William Herschel ontdekte dat de zon onderdeel uitmaakt van de melkweg. Ook ontdekte hij in maart 1781 de planeet Uranus. William Herschel catalogiseerde meer dan 800 dubbelsterren en 2500 nevels.

Hij publiceerde in 1785 zijn beroemdste werk "On the construction of the heavens", waarin hij een beschrijving gaf van de Melkweg in drie dimensies.

In 1800 ontdekte William Herschel het bestaan van het verschijnsel infrarood. Hij deed dat door de temperatuur van de kleuren van het licht, dat door een prisma viel, te bepalen. Hij ontdekte dat hoe meer richting rood, hoe hoger de temperatuur was. Toen Herschel de thermometer voorbij het rood hield, was de temperatuur nog hoger dan in het rode deel. Hieruit concludeerde William Herschel dat in dit deel van het spectrum licht bestond dat niet door de ogen van een mens waargenomen kon worden.

Voor zijn verdiensten werd hij in Engeland tot ridder geslagen.

William Herschel overleed in augustus 1822 in Slough bij Windsor.

In 2007 wordt hard gewerkt aan een nieuwe satelliet voor ruimteonderzoek die vernoemd is naar William en zijn zuster Caroline Herschel. De Herschel-satelliet wordt met een Ariadne-raket gelanceerd. Eenmaal in de ruimte kan deze satelliet verder de ruimte in kijken dan ooit tevoren mogelijk was.

Websites: www.sterrenkunde.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.