kunstbus
Dit artikel is 05-10-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Yogyakarta

Jogjakarta

Jogjakarta (Indonesisch: Yogyakarta, oude spelwijze: Djokjakarta) is een provincie en stad in Midden-Java, Indonesië.

De provincie heeft de status van bijzonder district (Daerah Istimewa Yogyakarta), ook wel aangegeven als DIY. De gelijknamige hoofdstad van de provincie is een eigen stadsgemeente, zie Jogjakarta (stadsgemeente).

De provincie en de stad waren vroeger onderdeel van het centrum van het Javaanse rijk Mataram en werd toen Ngayogyakarta Hadiningrat genoemd. Deze naam wordt nog steeds gebruikt voor het complex dat de Kraton vormt. Na een geschil in 1755 werd het rijk opgesplitst in twee rijken, het Sultanaat van Jogjakarta en het rijk van Surakarta. Later werden nog twee delen afgesplitst.

De stad kent een lange geschiedenis als hoofdplaats in het koninkrijk van Mataram. In 2006 verwoeste een aardbeving vele gebouwen en verloren circa 6.000 inwoners het leven.

Bezienswaardigheden
. Het paleis van de sultan, Kraton Ngayogyakarta Hadiningrat (Kraton) werd in deze periode gebouwd door vorst Mangkubumi (of Sri Sultan Hamengkubuwono I) en wordt nog steeds bewoond door de huidige sultan van Jogjakarta, Sultan Hamengkubuwono X, die tevens gouverneur is van het gebied.
Zijn voorganger, Sultan Hamengkubuwono IX, verklaarde na de onafhankelijkheidsverklaring van Indonesië dat het sultanaat onderdeel uit zou maken van de Republiek Indonesië. Daarmee koos hij partij voor de jonge Republiek, en tegen de Nederlanders. Tot de officiële onafhankelijkheidsoverdracht in december 1949 was Jogjakarta ook de hoofdstad van de republiek. Deze sultan werd na de onafhankelijkheid vicepresident in 1951.

. Waterpaleis
. Jalan Malioboro, bekende winkelstraat in Jogjakarta

Vele toeristen doen de stad Jogjakarta aan, met name om de Kraton en de nabijgelegen tempels te bezoeken.

De belangrijkste tempelcomplexen zijn de:
. Borobudur
. Prambanan

Jogjakarta omvat vier regentschappen (kabupaten):
. Bantul
. Gunung Kidul
. Kulon Progo
. Sleman

Daarnaast is er in Jogjakarta ook een stadsgemeente (kota), Jogjakarta genaamd.

Jogjakarta (stadsgemeente)
Jogjakarta (moderne spelling Yogyakarta), stad in Indonesië, hoofdstad van de bijzondere provincie Jogjakarta, midden op het eiland Java, gelegen aan de voet van de Gunung Merapi, heeft ongeveer 512.000 inwoners, 15.601,2 per km².

Jogjakarta is een agrarisch handelscentrum, er is leer- textiel- en voedingsmiddelenindustrie. Er zijn universiteiten, hogescholen, bibliotheken, musea. Toerisme is belangrijk, vanwege de monumenten en paleizen, ook is er batik en houtsnijwerk te zien. De stad was van 1945 tot 1950 de regeringszetel van de Republiek Indonesië.

Jogjakarta is een echte studentenstad met tientallen universiteiten. Daarnaast wordt het beschouwd als een van de culturele centra van Java. Het kent een levendige batikindustrie, is bekend om zijn gamelanmuziek en om zijn lederbewerking. Het beroemde zilver komt uit de nabijgelegen stad Kota Gede. Ook worden er op diverse plaatsen wajang voorstellingen gehouden.

Jogjakarta bestaat uit veertien onderdistricten (kecamatan):
. Danurejan
. Gedongtengen
. Gondokusuman
. Gondomanan
. Jetis
. Kotagede
. Kraton
. Mantrijeron
. Mergangsan
. Ngampilan
. Pakualaman
. Tegalrejo
. Umbulharjo
. Wirobrajan

De luchthaven van Jogjakarta is Adisucipto International Airport (Adisutjipto Airport). Er zijn veel bussen en mini-bussen en becaks in Jogjakarta.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Jogjakarta

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 32.