kunstbus
Dit artikel is 25-08-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Zaligverklaring

Een zaligverklaring is een gebruik binnen de rooms-katholieke Kerk. Enkel de paus kan iemand zalig verklaren. Een van de vereisten is de verificatie van een wonder dat aan deze persoon werd toegeschreven. De persoon moet dan al de status hebben van eerbiedwaardig (venerabel).

De zogenaamde eerbiedwaardigheid is een voorstadium van de zalig- en heiligverklaring in de Rooms-Katholieke Kerk. Wanneer men aan de slag gaat met een verhoopte heiligverklaring wordt door het bisdom van de betrokkene eerst een levensschets gemaakt, met daarbij een lijst van getuigen (of deskundigen als de kandidaat al te lang overleden is.) De kandidaat wordt nu "Dienaar Gods" genoemd. Wanneer nu ook de eerste daadwerkelijke onderzoeken in Rome door de congregatie van de heiligverklaringen positief worden afgesloten krijgt de kandidaat de titel "eerbiedwaardig."

Zaligverklaring kan de eerste stap zijn op weg naar een heiligverklaring. Daarvoor moeten minstens twee wonderen aan de persoon toegeschreven zijn.

Het verschil tussen zalig en heilig is dat een zalige een betekenis heeft voor een bepaald bisdom, een bepaalde regio of congregatie, terwijl een heilige betekenis heeft voor de gehele wereldkerk.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Zaligverklaring

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 592.