kunstbus
Dit artikel is 05-04-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Adrian Frutiger

Zwitserse lettertypeontwerper/typograaf, geboren 24 maart 1928 in Interlaken, Zwitserland.

Frutiger stond mede aan de basis van de Zwitserse School en was met zijn rationele goed leesbare typografische ontwerpen zeer invloedrijk. Adrian Frutiger ontwierp onder andere de Univers, de Frutiger en de Avenir. Het lettertype de Avenir wordt uitputtend gebruikt door de Gemeente Amsterdam: Biografie
Nadat hij een opleiding tot letterzetter bij Otto Schaefli AG in Interlaken onder Ernst Jordi en Walter Zerbe had gevolgd studeerde hij tussen 1948 en 1951 beeldhouwkunst, illustratie- en grafische kunst aan de Kunstgewerbeschule in Zürich.

In 1952 ontwierp hij lettertypen voor de gieterij Deberny & Peignot in Parijs. Daarnaast ontwikkelt hij als freelance typograaf nieuwe letterfamilies en bedrijfsemblemen voor de Parijse metro, het vliegveld van Orly, Bauer, BP en Air France.

Adrian Frutiger in 1956. Het staat bekend om zijn leesbaarheid op grote afstand.
Zowel Univers als het hierop gelijkende Helvetica (Grotesk uit 1896.
De 14 dikten en 14 corresponderende cursieve dikten, plus 16 varianten met Midden-Europese en cyrillische karaktersets gaf hij aan met een nummer in plaats van met namen, een systeem dat Frutiger ook toepast in andere ontwerpen van hem. In 1997 bewerkte Frutiger samen met Linotype de gehele Univers familie: de Linotype Univers, onder meer uitgebreid met meer extreme dikten zoals Ultra Light en Extended Heavy.
Univers werd veel gebruikt in de jaren '60 en '70 van de 20e eeuw en was het meest populaire schreefloze lettertype onder grafisch vormgevers. Het werd gebruikt door bedrijven als de Nederlandse Spoorwegen, Swiss International Air Lines (voorheen Swissair) en de Deutsche Bank. De metro van Parijs, de metro van Montréal, San Francisco BART, De luchthaven van Frankfurt en Disney World maken allemaal gebruik van dit lettertype voor de bewegwijzering. General Electric gebruikte het lettertype tussen 1986 en 2004 en Apple plaatste het cursieve Univers op veel van zijn toetsenborden. Uitgever Rand McNally gebruikte Univers op het grootste deel van hun kaarten en atlassen uit de jaren 1970 tot 2004 om het dan et vervaangen door de Frutiger, een ander ontwerp van Adrian Frutiger.

Van 1957 tot 1967 was hij art director van de Franse uitgeverij Editions Hermann.

In 1962 begonnen Frutiger, André Gürtler en Bruno Pfäff1i samen een ontwerpbureau in Parijs.

Vanaf 1963 ontwierp hij enkele schrijfmachineletters voor IBM.

Zijn ontwikkeling van de gemakkelijk leesbare OCRB-Iettertypen leidde tot de internationale standaardisering ervan in 1973.Het schreefloos lettertype Frutiger (1968-1976)
Adrian Frutiger kreeg in 1968 van de internationale luchthaven Charles de Gaulle (Roissy, Frankrijk) de opdracht de typografie voor de bewegwijzering op de luchthaven te ontwerpen. Dit nieuwe lettertype dat aanvankelijk Roissy werd genoemd werd geïntroduceerd in 1975 en in hetzelfde jaar door de luchthaven in gebruik genomen.
Frutiger baseerde zijn ontwerp op Univers en Gill Sans. Om de letters onder verschillende hoeken en van grote afstand goed leesbaar te houden zijn de letters karakteristiek gemakkelijk van elkaar te onderscheiden door duidelijke stokken en openingen te gebruiken.
Als lettertype voor drukwerk verscheen Frutiger in 1976 op de markt bij Stempel type foundry en Linotype. De eenvoud en de leesbaarheid van Frutiger maakt het tot een populair lettertype voor advertenties en klein drukwerk.
Frutiger wordt onder meer gebruikt op wegwijzers in Zwitserland en op het openbaarvervoernetwerk van Oslo in Noorwegen sinds de jaren 1980. In 1997 werd een aangepast lettertype gebruikt op bordjes in de Alte Pinakothek in München. Ook de Nederlandse Spoorwegen zijn inmiddels overgestapt van Univers naar Frutiger voor hun borden en bewegwijzeringen en voor het spoorboekje, gevolgd door de Luchthaven Schiphol en nationale hulpdiensten.
Frutiger is een van de best verkochte lettertypen van Linotype. Voorbeelden van op Frutiger gelijkende lettertypen zijn Adobes Myriad Pro and Microsofts Segoe UI.

Websites:
* Linotype Univers (www.bitmap.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.