kunstbus
Dit artikel is 21-08-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Albert-Louis Dammouse

Franse beeldhouwer, schilder, keramist en glaskunstenaar, geboren 22 oktober 1848 Parijs - overleden 16 juni 1926 Sèvres.

Als zoon van een beeldhouwer die bij de Manufacture de Sèvres werkte, was Dammouse van jongs af aan vertrouwd met de porseleinfabricage. Hij studeerde in Parijs eerst aan de Ecole Nationale des Arts Décoratifs, vervolgens (vanaf 1868) bij de beeldhouwer François Jouffroy aan de Ecole des Beaux-Arts. Daarna werd hij medewerker van de keramist Marc-Louis Solon (Milès genoemd). In 1871 vestigde hij zich als zelfstandig keramist in Sèvres. Op de keramiektentoonstelling van 1898 in Parijs toonde hij voor het eerst kleine objecten die in pate de verre uitgevoerd waren, een techniek die hij verfijnde en met succes aanwendde voor de productie van siervoorwerpen.
Dammouse was zo mogelijk nog sterker dan zijn tijdgenoten beïnvloed door de Japanse kunst. Hij versierde zijn aardewerk vooral met ranke waterplanten en gestileerde bloemen in grijs, groen en bruin en gaf het meestal een extravagant glazuursel op pate d'émail (een zeer fijne, ondoorzichtige glassoort). Dammouse was op vele tentoonstellingen vertegenwoordigd en ontving in 1889 een gouden medaille.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.