kunstbus
Dit artikel is 15-10-2014 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Alberto MedaItaliaans designer, geboren in Lenno Tremezzina (Como) in 1945.

Zie ook Alberto Meda af in werktuigbouwkunde aan de Politecnico di Milano. Meda trad in dienst bij Magneti Marelli en werd in 1973 benoemd tot technisch directeur en hoofd ontwerpplanning bij de plasticfabriek Kartell.

In 1979 vestigde Alberto Meda zich als zelfstandig ontwerper en ingenieur en adviseerde onder meer Alfa Romeo en Italtel Telematica. Meda werkte aan koffiemachines, ijsmakers en auto's en deelde een studio met Franco Raggi en Denis Santachiara met wie hij zijn eerste lamp OnOff, Vistosi, 1984 ontwierp.Light Light stoel

In 1983 werd Meda docent industriƫle techniek aan de Domus-Academie. Meda introduceerde koolstofversterkte kunststoffen in de wereld van gebruiksartikelen, zoals in zijn vier jaar later vervaardigde Light Light stoel, met een gewicht van minder dan 1 kilo, met een kern van Nomex-honingraat en een omhulsel van koolstofvezel.

Ook Meda's verlichting voor Luceplan was vernieuwend, zoals de lamp Titania met filters van polycarbonaat (1989, ontworpen met Paolo Rizzatto) en Tibibi, Berenice en Fortebraccio.

Voor Alias ontwierp Meda in de jaren negentig een serie aluminium zitmeubelen, waaronder de stoel Armframe en de fauteuil Longframe, voor Vitra ontwierp hij Meda chair.

Sommige van Meda's ontwerpen behoren tot de vaste collectie van de musea Modern Art of Toyama en het Museum of Modern Art in New York. Alberto Meda won ook vele awards met zijn ontwerpen, waaronder in 1994 "European Design Prize" voor zijn werk met Luceplan en in 1999 Designer van het jaar-Salon du Meuble de Paris, 2007 INDEX:Award met Solar Bottle.Titania lamp

Andere opdrachtgevers van Alberto Meda zijn verder Alias, Alessi, Arabia-Finland , Cinelli, Colombo design, Brevetti Gaggia, Lucifero, Anslado, Mondedison, Carlo Erba, JcDecaux, Ideal Standard, Luceplan, Fontana Arta, Legrand, Mandarina Duck, Omron Japan, Philips, Olivetti, Vitra, etc.

Websites: www.albertomeda.com

Zie ook vintage Alberto Meda op de website van Galerie Kunstbus

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.