kunstbus
Dit artikel is 22-09-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ambrose Heal

Engelse meubelontwerper en zakenman, geboren 3 september 1872 te Crouch End - overleden 15 november 1959 in Beaconsfield.

Heal & Sons, opgericht in 1810 op Tottenham Court Road in Londen was bekend om zijn slaapkamerinrichting en reproducties van Queen Anne-meubilair.
Na zijn studie aan de Slade School of Fine Art en leerlingschap als meubelmaker bij de firma Plucknett in Warwick sloot Sir Ambrose Heal zich in 1893 aan bij het familiebedrijf. Vanaf 1896 ontwierp hij in navolging van de grote concurrent van het bedrijf, Liberty & Co., meubilair in de arts & craftsstijl. Zijn eerste ontwerpen waren eenvoudig en praktisch en werden geprezen door Gleeson White, hoofdredacteur van 'The Studio'. In navolging van Liberty & Co. ging het bedrijf eveneens artistiek textiel verkopen.
In 1915 was Ambrose medeoprichter van de DIA (Design & Industries Association) - een organisatie die samenwerking tussen ontwerpers en fabrikanten stimuleerde.
Zijn eigen meubelontwerpen werden rationeler en stonden model voor het Britse Modernisme in de jaren '30.
In 1936 ontwierp Breuer een serie multiplex meubilair voor Heal & Sons.
In 1939 moest Heal stoppen met het ontwerpen van meubilair wegens oorlogsbeperkingen en ging hij werken voor de Faculty of Royal Designers for Industry.Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.