kunstbus
Dit artikel is 31-12-2015 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

ampul

Ampul

1. een kannetje gebruikt bij de mis, zie: Ampul (mis)
2. een buisje om injectiestoffen in te bewaren.

Ampullen of buretten (mis)
Een ampul of buret is een glazen of metalen schenkkannetje dat tijdens de katholieke Mis wordt gebruikt om water en wijn in de miskelk te gieten. Ampullen komen steeds per paar voor. Vaak is de ampul voor de wijn versierd met druivenranken, de ampul voor het water met golfjes, vissen of schelpen. De ampul die voor het water bestemd is, is ook vaak te herkennen aan de letter A (Aqua) en deze voor de wijn draagt dan de letter V (Vinum). Bij de ampullen hoort doorgaans een zilveren lavaboblad, soms met noppen waarop de ampullen precies passen en dat in de H. Mis bij de handenwassing (lavabo) wordt gebruikt.
Ampullen zijn van metaal, zilver of glas en veelal sluitbaar met een metalen kapje. De oudst bewaarde voorbeelden hebben een lange, dunne tuit. Vooral de barokke exemplaren vallen op door hun rijke versiering. De ampul met het water wordt in de Mis een derde maal gebruikt bij de ablutie (het reinigen van de kelk en van de vingers van de priester na de H. Communie).
In de Neo-Gotiek kwamen glazen modellen in verguld koperen monturen in de mode. Door de breekbaarheid van dit materiaal is dit type ampul tegenwoordig zeldzaam en kostbaar.
Sinds het Tweede Vaticaans Concilie wordt op vele plaatsen waar de Mis volgens de liturgie van Paulus VI wordt gevierd, de handenwassing niet met behulp van de waterampul uitgevoerd, maar met een specifieke schenkkan en schaal: de lavabokan en lavaboschaal.

(http://nl.wikipedia.org/wiki/Ampul_(mis))


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.