kunstbus
Dit artikel is 01-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

André ArbusFranse designer, architect en kunstenaar, geboren 17 november 1903 in Toulouse overleden in 1969.

Zijn interieur- en meubelontwerpen waarin hij meer op zuiverheid van lijn dan op decoratie werkt passen in de Art-Déco stijl en omvatten uitgelezen materialen en exotische houtsoorten.
In zijn materiaalgebonden, doch sterk expressief geladen beelden, streeft hij de vergeestelijking van het gebruikte materiaal, gips, na in figuratief werk met een sterk dramatisch karakter.

Biografie
André Arbus studeerde aan de Ecole des Beaux-Arts in Toulouse voordat hij in de leer ging in de meubelmakerij van zijn vader en grootvader.

Vanaf 1925 exposeerde hij in de Salon van de Société des Artistes Décorateurs en hun Salon d'Automne. Daarnaast toonde hij werk op de 'Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes' in Parijs in 1925.

In 1926 ontwierp Arbus een lounge voor de oceaanstomer île-de-France.

In 1930 begon hij zijn eigen galerie, Epoque in Parijs, naar welke stad hij in 1932 definitief verhuisde.

Rond 1935 vestigde hij een interieurontwerpafdeling genaamd Les Beaux Métiers in het Palais de la Nouveauté.

In 1937 exposeerde hij een interieur in de Moderne stijl op de 'Exposition Internationale des Arts et Techniques dans la Vie Moderne' in Parijs.

Vanaf het eind van de jaren '30 wijdde hij zich aan de architectuur, waarbij zijn belangrijkste opdracht het ministerie van landbouw in Parijs was (1937). Hij ontwierp ook interieurs voor drie andere oceaanstomers, de Bretagne, Provence en France, en ontwierp een brug in Martigues in 1961.

Websites: andrearbuscollection.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.