kunstbus
Dit artikel is 26-05-2014 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Anna Ferrieri

Italiaanse architect en ontwerpster geboren 1920 in Milaan - overleden juni 2006.

Anna Castelli Ferrieri ontwikkelde vele nieuwe producten met verschillende materialen voor Kartell, het bedrijf van haar man, waarmee zij verschillende design awards won zoals de Compasso d'Oro in '79, '87 en '94 en een gouden medaille van de Triennale Milaan in de jaren '47 en '50.

Biografie
Anna Castelli Ferrieri studeerde van 1938 tot 1943 architectuur aan de Politecnico Di Milano bij Franco Albini. Zij was een van de eerste vrouwen die daar afstudeerde. Na haar studie werkt zij korte tijd in het atelier van haar leermeester.

Samen met haar echtgenoot, scheikundig ingenieur Giulio Castelli, richtte Ferrieri in 1949 het kunststof meubelbedrijf Kartell op, waarvoor zij ook veel meubels ontwierp. Giulio Castelli richtte Kartell op met het idee kunststoffen te gebruiken voor de produktie van voorwerpen die men dagelijks gebruikt.

Ze was medeoprichtster van de Movimento Studi per l'Architettura in Milaan en vestigde daar in 1946 een eigen architectenbureau.

In 1947 werd ze medewerker van het tijdschrift Casabella-Construzioni. Ook werkte zij vijf jaren als Italiaans correspondent van het Londense tijdschrift Architectural Design.

In 1951 ontwerpt ze samen met Ignazio Gardella (geb. 1905) een flatgebouw in Milaan.

In 1952 werd ze lid van het Istituto Nazionale di Urbanistica.

In 1956 was zij medeoprichtster van de ADI (Associazione per il Disegno Industriale).

Van 1959 tot 1973 vormde ze een architecturaal partnerschap met Ignazio Gardella.In 1965 hield ze zich bezig met industrieel design en een jaar later werd ze ontwerpadviseur bij Kartell waar ze voorwerpen van ultramoderne kunststoffen ontwierp. De Componibili serie is een ontwerp uit 1969 van Anna Castelli Ferrieri voor Kartell (een echte designklassieker tentoongesteld in het Museum of Modern Art). Haar zeer invloedrijke systeem van cilindrische bussen van gespoten ABS kon op verschillende manieren worden opgestapeld en gecombineerd en bood zo een flexibele opslagruimte.

Voor haar kruk 4830 (1979) gebruikte Castelli Ferrieri een combinatie van stalen buizen, ABS en hard polyurethaan. In 1982 ontwierp ze haar opklapbare tafel 4300 die evenals en haar tafel 4310 uit 1983 geproduceerd worden in een geavanceerde technopolymeer. Vanwege haar talenten als ontwerpster en haar kennis van deze nieuwe materialen werd zij directeur van Kartell's ontwerpbureau Centrokappa.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.