kunstbus
Dit artikel is 31-12-2015 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Antii Nurmesniemi

Finse ontwerper, geboren in 1927 in Hämeenlinna - overleden in 2003.

Nurmesniemi ontwierp voor Artek, Lifjaama en Merivaara gestroomlijnde en tot hun essentie gereduceerde meubelen waarin hij moderne Europese vormen combineerde met Scandinavisch vakmanschap.

Biografie
Antii Nurmesniemi begon zijn carrière in de metaalwerkplaats van een vliegtuigfabriek. Geïnspireerd door het moderne design dat hij zag op de reizende expositie 'America Builds' (1945) van het Museum of Modern Art in Helsinki schreef hij zich in 1947 in aan de School voor Toegepaste Kunsten in Helsinki, waar de 'Nordic Line'-methode zich richtte op sociale en technische zaken.

In 1948 werd hij assistent van Kyllikki Halte, decorontwerper voor films.

Na zijn afstuderen in 1950 ontmoette hij in Stockholm en Kopenhagen de meubelontwerpers Finn Juhl en Hans J. Wegner.

Terug in Finland ontwierp hij van 1951 tot 1956 interieurs en meubelen voor Viljo Revell en Keijo Petäjä in Helsinki, pioniers van de rationalistische benadering van de Finse architectuur. Voor hen maakte hij o.a. zijn beroemde sauna-kruk voor het Palace Hotel (1951-1952).

Oorspronkelijk werd de Nurmesniemi kruk in 1952 voor de sauna van 'Hotel Palace' ontworpen. Het hotel, gebouwd voor de veeleisende gasten van de Olympische Spelen Helsinki 1952, was een kunstwerk op zich. Het werd gelijk een etalage voor Fins design. Veel van de belangrijkste ontwerpers van die tijd, zoals Viljo Revell, Antii Nurmesniemi en Olli Borg, werkten mee aan het ontwerp ervan.
Later heeft de kruk zijn weg naar veel sauna's overal in de wereld gevonden, zowel privé als zakelijk. Het zit ook in de collectie van veel gezaghebbende musea, zoals het Museum of Modern Art, MOMA, in New York. Toen men jaren geleden aan Antti Nurmesniemi naar de motieven achter zijn ontwerp vroeg, zei hij in ieder geval iets geruchtmakends voor ogen te hebben gehad. En of het geruchtmakend is geweest! Een fijne - en hygiënische - Saunakruk, met als voordeel dat het water er niet op blijft liggen. Het doet ook denken aan zo'n krukje dat vroeger werd gebruikt bij het melken van de koeien.
- (Nurmesniemi werkte van 1953 tot 1960 bij het bedrijf Marimekko waar zij als ontwerpster van kleding en stoffen zorgde voor de eerste stoffen bedoeld voor interieurdecoratie. In 1953 ontwerpte ze de gestreepte Piccolo stof waaruit in 1956 het Jokapoika shirt ontstaat dat tot op heden nog wordt gemaakt.

In 1954 werkt hij een half jaar voor de architect Giovanni Romano in Milaan. Hier maakt hij kennis met het functionele en stijlvolle werk van ontwerpers als Franco Albini, Marco zanuso en Roberto Sambonet.

In 1956 begon hij een eigen ontwerpbureau in Helsinki.

In 1959 ontving hij de Lunning Prize voor zijn ontwerpen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.