kunstbus
Dit artikel is 22-06-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Antonio CitterioItaliaanse ontwerper, geboren 1950 Meda nabij Milaan, Italië.

'Ik ben in de eerste plaats een architect', zegt Antonio Citterio. Ruimte is voor hem het uitgangspunt voor zijn ontwerpen. Maar hij vat zijn werkterrein ruim op. Op zijn tekentafel creëert hij net zo makkelijk een gebouw, een boetiekinterieur, een stoel of een badkraan. Citterio: 'Ik beschouw het onderkomen van de mens als zijn tweede huid. Daarom beperk ik me niet tot architectuur, maar houd ik me ook bezig met de binnenruimte en met alle voorwerpen die in een woning thuishoren.' 'Mijn architectuur en design wordt gekenmerkt door eenvoudige vormen. Dat is altijd zo geweest en dat zal ik niet meer veranderen. Mijn lichtende voorbeelden zijn mensen als Charles en Ray Eames, Louis Kahn en Tadao Ando. Hun traditie zet ik voort.'

Hij heeft voor veel bedrijven gewerkt zoals Vitra, B&B Italia, Flos, Artemide, Kartell, Moroso en nog vele anderen. Citterio kreeg tot twee maal toe de Compasso d'Oro, in 1987 en 1995. Prestigieuze musea als het MOMA in New York en Centre Pompidou in Parijs nemen zijn design-iconen in hun collectie op.

Biografie
Antonio Citterio studeerde tot 1972 architectuur aan de Politecnico di Milano, de Hogere Technische School in Milaan en was reeds in 1967 bedrijvig als industrieel designer.

In 1972 richtte Citterio samen met Paolo Nava een studio op, met wie hij tot hij in 1981 een eigen bureau opricht, zou samenwerken. Hij begon intensief te werken voor de firma B&B Italia, alsmede Flexform en Vitrashop.

1983: samenwerking met Gregotti Associati International bij de renovatie van de 'Pinacoteca di Brera' in Milaan

1985: ontwerpt het hoofdkantoor van Esprit in Milaan

Vanaf 1986 tot 1996 werkt hij samen met zijn vrouw, de Amerikaanse architecte Terry Dwan, in hun Citterio/Dwan Studio; Zij hebben vele architectuurprojecten in Europa en Japan, waaronder het hoofdkantoor van Esprit in Antwerpen en het Esprit-shopconcept voor heel Europa en het ontwerp van de productiehallen van Vitra in Wheil am Rhein en Antonio Fusco in Milaan. Ook verzorgen zij de gedeeltelijke restauratie van de Pinacoteca di Brera. Daarnaast ontwerpen zij een kantoormeubelsysteem voor Olivetti.

In 1988 begon de samenwerking met Vitra waarvoor hij een serie bureau- en bezoekersstoelen en fauteuils ontwierp, alsmede de kantoormeubelprogramma's Ad Hoc, Spatio en Ad One.

1989-1992: verschillende architectuurprojecten in Japan. Opmerkelijk was de hervorming van een blok in het historische centrum van Seregno.AC1

Samen met Glen Oliver Löw ontwerpt hij in 1990 de bureaustoelenserie Citterio Collection voor Vitra. Stoelen die zonder dat ze je beperken in bewegingsvrijheid steun bieden. Hij ontwerpt AC1, AC2, AC3 en Area voor Vitra.

Van 1990-'92 is hij leraar aan de Domus Academie in Milaan.

1991: ontwerpt de Esprit-shops in Parijs, Madrid, Lissabon en Neufchatel

1992: creëert een productiegebouw voor Vitra in Neuenburg, Duitsland

1993: expositie 'Antonio Citterio & Terry Dwan' in het centrum Arc en Rêve in Bordeaux

Van 1993-'95 is hij extern onderzoeker van de Furniture Design cursus aan het Royal College of London.

1994: ontwerpt het kantoormeubelprogramma Ad Hoc en bureaustoel T-Chair voor Vitra

1996: ontwerpt de bureaustoelen Axess en Quattro en uitbreidingen van het kantoormeubelprogramma Ad Hoc voor Vitra

In 1997 is hij docent aan de universiteit La Sapienza in Rome.

1998: ontwerpt Visasoft en uitbreidingen van het kantoormeubelprogramma Ad Hoc voor Vitra.

In 1999 start Citterio samen met Patricia Viel in Milaan het interdisciplinaire bureau 'Antonio Citterio and Partners' voor architectuur, interieurdesign, design en grafisme. Het bureau ontwerpt kantoren en woningen, showrooms en hotels. Recente architectuurprojecten zijn onder meer het Bulgari Hotel in Milaan; kantoren voor horlogefabrikant Ebel aan de Elbe, GlaxoSmithKline in Verona, en B&B Italia in Novedrate; en een nieuw imago voor De Beers. Zij ontwerpen daarbij bijna alles wat in een huis hoort: van bestek tot lampen, van zetels en stoelen tot rekken, van deurgrepen over bedden tot keukenmeubelen.

Van 1999-2002 doceert hij aan de faculteit voor architectuur aan de Università della Svizzera Italiana.

1999 tentoonstelling 'Antonio Citterio & Partners. Progetti di architettura. 4 case e 4 uffici', Milaan
2000 tentoonstelling '50 years of Italian and German Design', Bonn

2001 Architektur & Wohnen (Hamburg) roept Antonio Citterio uit als 'Designer van het jaar 2002'

Tussen 2003 en 2004 werd er een collectief beeldproject ontwikkeld voor De Beers (Londen en Tokyo).
In mei 2004, werd het Hotel Bulgari ingehuldigd in Milaan.
In 2005 werd het historische Stadhuis van Clusone gerestaureerd. Latere werken waren de aaneenkoppeling van de "Hotels Bulgari en de Toevlucht" in Bali, het project voor een nieuw "Dorp Technogym" in Cesena, de vroegere omschakeling van Riva Calzoni (Milaan).

Sinds 2006 is hij weer professor aan de Accademia di Architettura dell'Università della Svizzera Italiana.

2007 Antonio Citterio wordt door de Royal Society for the encouragements of Arts, Manufactures & Commerce in Londen uitgeroepen tot 'Royal Designer for Industry'

2008 Productiegebouw voor Vitra, Neuenburg (D)

Websites: www.wonen.nl, www.hansgrohe.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 762.