kunstbus
Dit artikel is 21-09-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

April Greiman

Amerikaanse grafisch ontwerper, geboren in 1948 in Rockville Center, New York.

April Greiman is een van de belangrijkste inspriatiebronnen van het Amerikaanse New Wave design in Nederland.

Biografie
April Greiman studeerde in 1970 af in beeldende kunst aan het Kansas City Art Institute, waarna ze een jaar lang bij Wolfgang Weingart (geb. 1941) en Armin Hofmann (geb. 1920) aan de Allgemeine Kunstgewerbeschule Basel verder leerde.

Terugkeer in Amerika werkte Greiman als grafisch vormgever in New York en Connecticut en gaf zij les aan het Philadelphia College of Art.

In 1976 verhuisde zij naar Californiƫ waar ze een eigen grafische stijl ontwikkelde ze waarin zij het vanaf de Westkust opkomende Postmodernisme combineerde met haar scholing volgens de Zwitserse School.

Met gelaagd zetwerk en afbeeldingen, veelal fotografische afbeeldingen die waren gemaakt door Jayme Odgers, creƫerde zij 'driedimensionaal' grafisch werk waarin elementen leken te zweven. Greiman was in de jaren '80 benutte een pionier in het gebruik van de ontwerp mogelijkheden van de Apple Mackintosh computer.

In 1982 leidde zij de designafdeling van het California Institute of Arts en samen met o.a. Lucille Tenazas was zij een van de vormgevers die de California New Wave, een designstroming en postmoderne grafische stijl uit de jaren 1979-heden aan de westkust van de VS, ontwikkelden.

In 1990 publiceerde ze haar boek over visuele communicatie: 'Hybrid Imagery: The Fusion of Technology and Graphic Design'.

Websites:
. The way of the mouse (interwiew 1995 maxbruinsma.nl)
. www.madeinspace.la

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.