kunstbus
Dit artikel is 25-09-2013 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Arabia

Fins merk van steengoed, opgericht in 1873 door het Zweedse Rörstrand, nu onderdeel van Iittala dat weer eigendom is van Fiskars. De eerste fabriek waar vanaf 1874 werd geproduceerd lag in Toukola (Helsinki), nu de behuizing van de 'Aalto universiteit voor Kunst, Design en Architectuur'.

  Zie ook Russische markt naar zich toe te trekken. Waren de eerste ontwerpen nog typische Rörstrand producten, rond de eeuwwisseling ontstonder er verschillende typisch Finse designs die het Finse turn-of-the century nationalisme reflecteerden. Zoals te zien was op de Parijse internationale expositie van 1900 waar de Fennia serie een gouden medaille won. Die eigen identiteit werd alleen nog maar groter toen in 1916 Finse investeerders het bedrijf overnamen.

In 1929 had Arabia de grootste tunneloven in de wereld en werd het de grootste aardewerkfabriek van Europa.

In 1932 werd de Zweedse Kurt Ekholm artistiek directeur die een atelier opzette om kunst en productie samen te brengen.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd Arabia wereldwijd gewaardeerd voor het design dat Kaj Franck bracht als hoofd van de afdeling. Francks' zoektocht naar goed vormgegeven massaal geproduceerde alledaagse voorwerpen zie je vooral terug in zijn Koti (Huis) tafelgerei voor de Finse welzijnsdienst. Zijn meest bekende en commercieel succesvolle design was zijn 'mix-and-match' Kilta tafelgerei (1953-1974).

Ook Ulla Procopé (1921-1968) was een bekende kunstenaar en designer voor Arabia, ontwerper van het bekende Ruska aardewerk en het populaire Liekki tafelgerei (1958).

Arabia Finland producten koppelen een innovatief en functioneel design aan een hoge kwaliteit en levensduur. Nog in 2006 werd Arabia in Finland gewaardeerd als het beste en meest vooraanstaande merk.

Arabia_factorymarkings.pdf

  Zie ook aardewerk van Arabia op de website van Galerie Kunstbus  

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.