kunstbus
Dit artikel is 26-06-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Arian Brekveld

Nederlandse ontwerper, geboren in 1968 in Apeldoorn.

Brekveld heeft naast zijn werkzaamheden voor de ontwerpbureaus Ontwerpwerk en het Jongeriuslab van Hella Jongerius ook altijd zelfstandige producten ontwikkeld.
Arian Brekveld is bekend om zijn sobere vormgeving, gecombineerd met verrassend materiaal: zijn werk is functioneel en praktisch. Het doel van zijn ontwerpen is 'werkelijk iets nieuws toe te voegen aan de enorme produkten berg op de markt.' Een beroemd ontwerp van Brekveld is de lamp 'Softlamp'. De lamp is opgenomen in de collectie van Droog Design, en wordt wereldwijd tentoongesteld. De lamp is o.a. aangekocht door het Centraal Museum Utrecht, Museum of Modern Art (MoMa) in New York en San Francisco. Verder zijn de 'Tin vases', tinnen vazen, en zijn wijnkoeler erg bekend. Hij heeft ook de Prins Bernhard cultuurfonds-awards ontworpen.

Biografie
In 1995 studeerde Arian Brekveld af aan de Design Academy in Eindhoven bij de afdeling Mens en Wonen met het ontwerp voor de Soft Lamp.De Soft Lamp is eenvoudige lamp maar met een bijzondere eigenschap. De lampenkap en de kabel is namelijk uit één flexibel materiaal gemaakt. Naar aanleiding van een stage bij een dompelaar bedacht Brekveld de lamp waarbij dankzij deze techniek snoer en kap in een vorm worden gegoten. Pas bij aanraking geeft het product zijn verrassende zachte vorm prijs.

Een serie tinnen vazen ontworpen tijdens zijn studie werd vervaardigd bij de laatste tinindustrieën van Nederland. Een industrie vol traditie. Zo worden bepaalde producten meer dan 100 jaar gemaakt zonder enige verandering. Eén van die traditionele producten, 'een rozenvaasje', diende als basis voor de nieuwe serie vazen. Het is de binnenvorm geworden van de nieuwe vaas, tevens drager van de nieuwe, iets zwevende buitenkant. De vazen zijn opgenomen in de collectie van museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam en het Stedelijk Museum Amsterdam.

Na zijn opleiding werkte hij drie jaar bij Ontwerpwerk in Den Haag, aan milieuprojecten en industriële projecten.

Sinds 1998 werkt hij zelfstandig vanuit zijn eigen studio in Rotterdam. Hij ontwerpt zowel voor zichzelf als in opdracht.

Het eenvoudige aardewerk waar bloempotten van worden gemaakt, gebruikte hij voor een wijnkoeler die de poreuze eigenschappen van het materiaal optimaal benut. Het ontwerp wordt sinds 2000 geproduceerd door de Koninklijke Tichelaar, Makkum. De wijnkoeler is gemaakt van poreuze keramiek. De koeler zuigt zichzelf in enkele minuten vol wanneer je hem onder de kraan houdt. Door verdamping van het water aan de buitenkant, ontstaat er een koeling aan de binnenkant. Een oud principe dat vroeger ook bij botervloten gebruikt werd.

In 2003 was zijn 'Bank per strekkende meter' een van de genomineerde ontwerpen voor de Designprijs Rotterdam. Voor een van de standaardmeubelen uit het hedendaagse interieur heeft Brekveld een vernieuwend concept bedacht. Door een even eenvoudig als ingenieus systeem is de bank in elke gewenste lengte leverbaar. Niet het frame, maar de bekleding nam Brekveld als uitgangspunt. De hoogte en de breedte zijn gekoppeld aan de standaardmaten van meubelbekledingsstof. De lengte van de losse hoes kan worden afgestemd op de individuele omstandigheden.

De afgelopen jaren is Brekveld voornamelijk bezig geweest met een drietal producten voor Royal VKB (het jongste merk van Koninklijke van Kempen & Begeer). Eeuwenlang werd terracotta gebruikt om water op te slaan. Door de natuurlijke verdamping zakt de temperatuur van het water in een terracotta pot. Dit heeft de ontwerper Arian Brekveld geïnspireerd om de Terracotta waterkaraf voor Royal VKB te ontwerpen. Een prachtige karaf met een basis van siliconen. De Terracotta waterkaraf van Royal VKB koelt zichzelf. De natuurlijke verdamping in de fles laat de temperatuur van het water zakken.

Met de Royal VKB knijpfles kun je uitstekend je zelfgemaakte dressing of mayonaise presenteren bij het diner. De doseerdop is gemaakt van RVS en creëert een mooi aanzicht. Ontworpen door Arian Brekveld en bekroond met de design plus award.

Websites: www.arianbrekveld.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.