kunstbus
Dit artikel is 12-08-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Arie Verbeek

Nederlandse architect, beeldhouwer, industrieel ontwerper, meubelontwerper en docent aan academie, geboren 29 april 1893 Delft - overleden 31 oktober 1970 in Rotterdam.

Arie Willem Verbeek genoot een opleiding als ontwerper aan de Academie van Beeldende Kunsten 1907-1914 en Technische Wetenschappen (Rotterdam) 1919-1921

Ontwerper bij Inventum: Inventum heeft altijd veel aandacht gegeven aan de vormgeving van haar producten. Bekende industrieel ontwerpers zoals Arie Verbeek en Wim Rietveld maakten de ontwerpen. Een exemplaar van de beroemde Verbeek-kachel bevindt zich thans in de collectie van het Gemeentemuseum in Den Haag. Het lusvormige elektrisch kacheltje uit verchroomd metalen buis dat hij in 1929 ontwierp kwam ca. 1932 op de markt en werd aangeboden in verchroomde, gekleurd gelakte en later ook aluminium uitvoering.

In 1929 zond hij enkele ontwerpen van enkele stoelen in naar de belangrijke internationale prijsvraag van het bedrijf Thonet waar hij een eervolle vermelding kreeg toegekend door onder anderen jurylid Gerrit Rietveld.

Verbeek werkte voor de Eerste Nederlandse Mechanische Apparatenfabriek Dekker en later ook voor de fabriekjes D3 en Fana, alle te Rotterdam. De fabriek d3 was een ontwerperscollecief, met naast Schuitema vormgevers en architecten als Cor Alons, Jan Buijs, Wim van Gelderen, Jan Gidding, Charles Karsten, Han van Loghem, Ben Merkelbach en Gerrit Rietveld, die geregeld of alleen incidenteel ontwerpen leverden. De fabriek had succes omdat de meubels relatief goedkoop waren, boeiend waren vormgegeven en veel variatie kenden.

Na de Tweede Wereldoorlog heeft Verbeek nog enkele keren opdrachten van de gemeente Rotterdam mogen ontvangen voor het inrichten van publieke ruimten. Eind jaren vijftig was hij docent aan de Koninklijke Academie te Den Haag. Gaf volgens Huygen 2007 (ook?) les aan de Rotterdamse academie.

Lid van Vereeniging voor Ambachts- en Nijverheidskunst en Vereniging van Beoefenaars der Gebonden Kunsten GKf.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 2.