kunstbus
Dit artikel is 29-03-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Arnold Willem Kort

Kunstschilder en ontwerper Arnold Willem Kort (Haarlem 1881 - Groningen 1972) maakte als schilder vooral ingetogen, atmosferisch verstilde stillevens van bloemen en planten. Bekende leerlingen van Kort als docent aan Minerva waren onder anderen George Martens, Thees Meesters, Wladimir de Vries en Jan van der Zee.

Kort was leerling (1894-1899) aan de Kunstnijverheidsschool in zijn geboorteplaats. Hij kreeg les van onder meer Chris Lebeau, Hendrik Maarten Krabbé en Michel Duco Crop.


Na zijn opleiding werkte Kort onder G.W. van Heukelom, architect van de Spoorwegen, en decoreerde hij Station Hengelo en Station Roosendaal. Hij werkte ook als decorateur voor De Distel in Amsterdam.

In 1901 kreeg Kort een baan bij de meubelfabriek van J.A. Huizinga in de stad Groningen. Hij ontwierp voor de fabriek gordijnstoffen, batiks en meubelen. Hij volgde in datzelfde jaar lessen aan Academie Minerva en werd hier in 1908 leraar decoratief schilderen en tekenen, batiken, lithograferen, houtsnijden glas-in-loodschilderen, stijl- en ornamentief tekenen en versieringskunst. Hij gaf daar les aan onder anderen Jan van der Zee en George Martens, die later naam zouden maken als eerste noordelijke expressionisten van De Ploeg. In 1946 ging hij met pensioen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.