kunstbus
Dit artikel is 31-12-2015 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Arthur Silver

Engelse ontwerper, geboren 1853 - overleden 1896, en in 1880 samen met zijn zonen Rex and Harry de oprichter van de Silver Studio. Mede dankzij de door de Silver Studio ontworpen tapijten vergaarde Liberty & Co. zijn roem.

Na een opleiding aan de Reading School of Art werkte Arthur Silver vanaf 1873 bij Henry W. Batley, dé meubelontwerper van het Estheticisme.

In 1880 werd de Silver Studio in West-londen geopend, waar behang, stoffen en complete interieurs werden ontworpen.

De behangontwerpen van de Silver Studio onderscheidden zich vrijwel alleen van die van Morris & Co doordat zij machinaal werden gemaakt waardoor zij minder kostbaar waren. Verder ontwierp Arthur Silver behang in de neo-adamstijl en de Anglo-Japanse stijl.

VAnaf het begin van de jaren 1890 werkten de ontwerpers Harry Napper en John Illingworth Kay ook bij de Silver Studio en later maakten Archibald Knox en Charles F.A. Voysey eveneens ontwerpen voor het bedrijf.

De meeste Silver Studio-ontwerpen werden nu in de art-nouveaustijl ontworpen en werden regelmatig gepubliceerd in buitenlandse geïllustreerde tijdschriften als 'Der Moderne Stil'.

In 1901 namen zijn zonen het bedrijf over. Zij produceerden vanaf de jaren '30 kleurrijke modernistische ontwerpen.

In 1963 werd het atelier gesloten.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.