kunstbus
Dit artikel is 02-09-2014 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Auping

Nederlandse beddenfabrikant, bekend geworden door de beroemde spiraalbodem. Deze is vanaf de jaren zestig dwarsgespannen waardoor hij zeer sterk is. Tegenwoordig is Auping vooral bekend van het houten bed 'Auronde', in 1973 ontworpen door Frans de la Haye. Dit model is een klassieker geworden, waarvan inmiddels meer dan een miljoen exemplaren verkocht zijn.

  Zie ook Historie
In 1888 krijgt Johannes Auping, smid te Deventer, de opdracht van de directeur van het 'Sint Geertruiden Gasthuis' om een bed te ontwikkelen dat hygiënischer is dan de bestaande tot dan toe gebruikelijke stromatrassen. Het nieuwe idee bestaat uit gedraaide, in elkaar gevlochten ijzerdraden die in een ijzeren frame zijn gespannen.

Johannes Auping noemde zijn vinding 'het bed der toekomst'. Hij beseft dat zijn uitvinding alleen een succes kan worden wanneer hij het industrieel zal aanpakken en ontwikkelt zelf de machines om zijn vinding te kunnen produceren.

Het Burgerziekenhuis in Amsterdam zorgt direct voor de eerste grote order en bestelt in 1890 veertig exemplaren van 'de stalen gezondheidsmatras'. Bij zijn levering aan het Burgerziekenhuis in Amsterdam verbeterde hij het ontwerp en zorgde ervoor dat de metalen bedbodem verend was.

1898 Auping in Paleis op de Dam
Een order van het Koninklijk Huis. De slaapvertrekken van het Koninklijk paleis op de Dam worden ingericht met Auping bedden.

In 1902 werd de Woningwet van kracht. Deze Wet gaf aan dat er aparte slaapkamers voor de ouders, voor de jongens en de meisjes moesten komen. Tevens werd de bekende bedstee niet meer toegestaan. Bewoners moesten simpelweg ledikanten aanschaffen.

Op 7 februari 1912 legt Willem, de zoon van Johannes Albertus, de eerste steen voor de nieuwe, grote fabriek aan de huidige Laan van Borgele. Het hoofdkantoor van Auping is nog steeds op deze locatie gevestigd. het bedrijf timmerde vooral in de medische wereld aan de weg. Naast gezondheidsmatrassen leverde het bedrijf al gauw ledikanten en ziekenhuiseunilair als ruststoelen, kasten en tafels.

Tijdens de eerste Wereldoorlog verhuurt Auping in 1915 30.000 bedden aan de Nederlandse regering. Doordat de oorlog enkele jaren aanhoudt blijkt dit de oplossing om de omzet tijdens de oorlog acceptabel te houden.

In 1921 word de NV 'eerste Nederlandsche Fabriek van Stalen Gezondheidsmatrassen Auping Deventer' opgericht.

Om de crisis van 1929 het hoofd te kunnen bieden brach Auping in de jaren 30 ook stalen buismeubelen op de markt.

Auping is in 1932 een van de eerste bedrijven dat aan merkenbouw doet en is hiermee de tijd ver vooruit wat marketing betreft.

In 1953 wordt door André Cordemeijer het bedmodel Cleopatra voor de Nederlandse consument ontwikkeld. Het betreft een luxe bed, dat uiteindelijk een kwart eeuw in productie zal blijven.

Omstreeks 1960 verwijderde Auping alle ziekenhuisproducten uit het assortiment om zich geheel op de slaapkamermarkt te richten.

In 1967 brengt Auping de eerste verstelbare spiraalbodem op de markt.

Frans de la Haye ontwerpt in 1973 het bedmodel Auronde, later voorzien van allerlei extra's als achterwanden, verschuifbare tafeltjes etc. Intussen is de Auronde al meer dan 30 jaar een veelgevraagd model uit de collectie.

Op 7 oktober 1988 bestaat Auping 100 jaar en ontvangt het predikaat 'Koninklijk'. Vanaf nu is 'Koninklijke Auping bv' de volledige bedrijfsnaam.

In België wordt in 1988 de firma Wilzo in Wilrijk overgenomen en omgevormd tot verkooporganisatie voor Auping in België.
Auping verwerft in 1991 een deel van 'Nordisk Fjer' in Denemarken dat dekbedden en kussens produceert.
Auping Royal is de naam van een bed-op-maat concept dat Auping in 1993 introduceert. De basis van de Royal is een elektrisch verstelbare bedbodem.
In 1998 start Auping met het maken en verkopen van boxsprings, na overname van de gerenommeerde fabrikant 'Zevenslaper'.

Ruud-Jan Kokke ontwerpt in 1998 het Next bedmodel.

Het Auping Design Team ontwerpt in 2000 het Match bedmodel waarmee eindeloos gecombineerd kan worden met diverse achterwanden, accessoires, kleuren en materialen.
In 2000 wordt aan de andere kant van Deventer bij de snelweg een nieuwe matrassenfabriek en distributiecentrum gebouwd.
In 2004 introduceert Auping de Ultimate Climate, een matras met ingebouwd verwarmingselement en thermostaat.

De Auping Superbox is een ontwerp van Frans de la Haye in 2006. Andere ontwerpers voor het bedrijf zijn Thomas Althaus, Jan des Bouvrie en Piet Hein Eek.

Websites: www.auping.nl en www.auping.nl/nl/overons/historie.html

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.