kunstbus
Dit artikel is 30-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Bas van PeltNederlandse meubelontwerper en interieurontwerper, geboren 1900 in Dordrecht - overleden 24 mei 1945 Sandbostel.

Bas van Pelt heeft in zijn tijd veel bijzondere meubelen ontworpen, hiervan is veel bewaard gebleven en een aantal originele items zijn door verschillende musea opgenomen.

Door het inrichten van toonzalen buiten Den Haag en de banden met ontwerpers en fotografen als Jan van Heel, Paul Schuitema, Dick Elffers en Emmy Andriesse, verkreeg het bedrijf in de jaren dertig landelijke bekendheid. Naast eigen ontwerpen van Bas van Pelt werden meubelen en stoffen verkocht van o.a. LOV, D3, Thonet, Gispen en 't Paapje. Ook in de naoorlogse periode zet deze ontwikkeling zich voort. Naast het organiseren van tentoonstellingen en het inrichten van modelwoningen werd de collectie uitgebreid met ontwerpen van o.a. Cor Alons, Groep & en Gerrit Rietveld jr die in eigen beheer werden uitgevoerd en aangevuld met meubelen geselecteerd door de Stichting Goed Wonen.

Biografie
Het winnen van een kleine prijsvraag in 1924 was voor Bas van Pelt voldoende om definitief voor het ontwerpvak te kiezen.

Na in een drukkerij te hebben gewerkt, kwam hij in 1927 in Overschie terecht, in de meubelfabriek van J.C. Jansen, zijn latere schoonvader. Hier tekende hij in diverse stijlen zijn eerste ontwerpen. Soms in de stijl van de Amsterdamse School, soms in een sobere, strakke stijl die meer verwant lijkt aan die van ontwerpers als Hendrik Wouda (1885-1946) of Jan Muntendam (1882-1938).

My Home woninginrichting
In 1931 nam Bas J. van Pelt, op aandringen van zijn schoonvader uiteindelijk de meubelzaak 'My Home Woninginrichting' te Den Haag over en maakte hij een goed lopende zaak op het gebied van de moderne woninginrichting. Bas van Pelt onderscheidde zich door ook het vak binnenhuisarchitectuur te beoefenen.

My Home/Bas van Pelt richtte zich van begin af aan op het moderne meubel, waarvan de vormgeving in Den Haag aan het begin van de jaren dertig nog sterk bepaald werd door de ontwerpen van Henk Wouda, Cor Alons en Frits Spanjaard.

Van Pelt zou als een van de eerste ontwerpers ook in ruime mate producten van derden, die door hun serie-oplages betaalbaarder waren, als Thonet, D3 en Gispen in zijn interieurontwerpen gebruiken. Het bedrijf kwam met deze aanpak tot grote bloei, wat resulteerde in filialen in Amsterdam, Enschede en Maastricht (Kunstzaal de Gulden Roos).

Samenwerking van Jan Piets sinds 1936

Op 10 mei 1940, tijdens de bombardementen van Rotterdam, werden de opslagplaatsen in de Schouwburgstraat in Den Haag door een verdwaalde bom verwoest. Deze gebeurtenis deed Bas van Pelt besluiten actief deel te nemen aan het verzet.
Tussen 1943 en 1945 werd het landhuis 'de Pal' in Emst gebruikt als onderduikadres en als munitieopslagplaats. Officieel bleef Bas van Pelt directeur van my home maar zijn vader werd in zijn plaats ingeschreven als directeur. De zaak werd in de laatste oorlogsjaren door twee werknemers draaiende gehouden. Vanaf mei 1944 zat Bas van Pelt gevangen in diverse concentratiekampen en op 24 mei 1945, enkele dagen na de bevrijding van het concentratiekamp, overleed hij.

Na de Tweede Wereldoorlog nam eerst Van Pelts weduwe de leiding van het bedrijf op zich. Vanaf 1953 werd ze steeds meer bijgestaan door haar dochter Janni en diens man Dick Brouwers. Deze jonge ontwerpers vormden het bedrijf om tot een echte Goed Wonen firma, die ze in 1956 als eerbetoon aan de oprichter tot 'Bas van Pelt Binnenhuisarchitektuur' omdoopten. Het bedrijf liep goed en had meerdere ontwerpers als Cor van Alten, Bram van den Berg en Bob Windau in dienst.

Vanaf de jaren zeventig zouden de interieurontwerpen steeds vaker samengesteld worden uit functionalistische meubelen van Nederlandse of internationale makelij.

Sinds 2000 is de zaak niet meer in handen van de familie. Vandaag de dag werken er mensen met jarenlange betrokkenheid en ervaring. hierdoor zijn zij wel in staat de filosofie en de stijl van bas van pelt voort te zetten en blijft de zaak zijn eigen uitstraling behouden. - www.basvanpelt.nl


Pageviews vandaag: 1432.