kunstbus
Dit artikel is 04-02-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Bill StumpfDe Ergon (1973-1976), ontworpen met gas-cylinder, voor Herman Miller, Inc.

Amerikaanse designer, geboren als William Eugene "Bill" Stumpf op 1 maart 1936 in St. Louis, Missouri - overleden 30 augustus 2006.

Na een opleiding industriële vormgeving aan de universiteit van Illinois studeerde hij in 1968 af in environmental design aan de universiteit van Wisconsin.

Vanaf 1970 was hij vice-voorzitter van de researchafdeling van Herman Miller tot hij in 1972 een eigen ontwerpadviesbureau begon in Winona, Minnesota. Van Herman Miller kreeg hij de opdracht een comfortabele, betaalbare kantoorstoel te ontwerpen, die bij Action Office II-werkplekken van Robert Propst verkocht kon worden. Stumpf ontwierp de Ergon (1973-1976), een van de eerste ergonomische bureaustoelen.

Samen met Don Chadwick richt hij in 1977 Chadwick, Stumpf & Associates in Winona, Minnesota op. In hetzelfde jaar ontwierp Stumpf het open kantoorsysteem Ethospace en ontwierp hij samen met Chadwick de Aeron-stoel, die binnen één minuut gemaakt kon worden en die dankzij de ademende zitting niet meer speciaal bekleed hoefde te worden. Andere bekende ontwerpen van het duo zijn het bureausysteem Cforms (1979) en Equa (1984).

Bill Stumpf en Donald Chadwick ontworpen voor de Amerikaanse firma Herman Miller. Deze stoel staat inmiddels in het Museum of Modern Art.
Herman Miller Inc. benaderde designers Don Chadwick en Bill Stumpf om een totaal nieuwe stoel te ontwikkelen. 'We wilden een biomorfische stoel, een stoel voor de menselijke vorm en zijn bewegingen. Er is geen rechte lijn in de Aeron te ontdekken.' Aerons gepatenteerde PostureFit ondersteunt het bekken en dus de rug. Aerons Kinemat kantelmechanisme laat je vanuit enkels, knieën en heupen soepel bewegen. De Pellicle netbespanning is nieuw ontwikkeld materiaal dat zich gelijkmatig aanpast aan het lichaam, ventileert en zijn spanning eindeloos houdt.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.