kunstbus
Dit artikel is 02-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Bing & Grøndahl

Deense porseleinfabriek opgericht op 15 april 1853 in Vesterbro, toen nog buiten Kopenhagen gelegen, door de beeldhouwer Frederik Vilhelm Grøndahl afkomstig van de 'Koninklijke Deense porseleinfabriek' (Royal Copenhagen) en handelaren in boeken en kunst Meyer Hermann Bing and Jacob Herman Bing.

Zie ook Bing & Grøndahl (B&G) porselein is te herkennen aan het logo met drie torens van het wapenschild van Kopenhagen.

Grøndahl begon met bisque beeldjes gemodelleerd naar de neoklassieke sculpturen van Thorvaldsen.

Het 1892 door Fanny Garde (1855-1925) ontworpen Seagull servies werd beschouwd als het "Nationale teken voor Denemarken". In de jaren vijftig en zestig bezat een op de tien Deense huishoudens een aantal delen van deze serviezen.

In 1895, creëerde Bing & Grøndahl als eerste Kerstmis borden waarop traditionele winters in kobalt blauw en wit zijn afgebeeld. Deze serie is al meer dan 100 jaar verantwoordelijk voor een groot deel van de productie van het bedrijf.

1978 begon Bing vingerhoedjes met het jaartal uit te geven.

In 1987 ging het bedrijf samen met de voornaamste concurrent 'Koninklijke Deense porseleinfabriek' onder de naam Royal Copenhagen.

Zie ook Bing & Grondahl keramiek op de website van Galerie Kunstbus

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.