kunstbus
Dit artikel is 02-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

biomorfisme

Biomorfisme

Biomorfisme is een designstroming en stijl uit de jaren 1935-1955.

(Zie artikel biologisme voor de filosofiestroming biomorfisme.)

In het biomorphisme maakt men gebruik van natuurlijke, meestal plantaardige vormen en hightechmaterialen. Na de oorlog deed de stijl massaal opgeld in de vorm van Asymmetrische niervormige en boemerangvormige voorwerpen en meubels.

Het Biomorfisme kopieert en vervormt de natuur voor puur decoratieve doeleinden. Dit in tegenstelling tot Organic Design, dat ook geïnspireerd is op de natuur, maar de abstracte essentie tracht vast te leggen. Biomorfisme kwam al voor in stijlen als de Barok en het Rococo.

Eind 19e eeuw werd de natuur door vormgevers als William Morris en Christopher Dresser als een inspiratiebron van ontwerpen beschouwd en rond de eeuwwisseling kwam de algemene belangstelling voor plantkunde tot uiting in de biomorfe vormen van art-nouveau ontwerpen. Hun werk toont kronkelende, tentakelachtige motieven, lange plantaardige vormen en een 'versmelting' van verschillende naturalistische elementen.

Nadat de art-nouveaustijl was opgevolgd door Art Deco en Modernisme, verdween het Biomorfisme uit het ontwerp tot de jaren '40, tot het zeer biomorfe meubilair van de Italiaanse ontwerper Carlo Mollino en zijn volgelingen, soms wel Turijnse Barok genoemd, de expressieve mogelijkheden van hout optimaal benutte.

Aan de andere kant van de oceaan ontwikkelden contemporaine avantgarde-ontwerpers zoals Charles en Ray Eames, ergonomie organisch design, zoals stoel LCW uit 1945. Dergelijke ontwerpen inspireerden veel vormgevers in de jaren vijftig tot het gebruik van veelal kitscherige biomorfe vormen, met name asymmetrische niervormen.

In de jaren '90 keerde Organic Design terug, samen met de stilistische spin-off biomorfisme. Dit was met name zichtbaar in het design van auto's, waarbij zowel progressieve organische vormen als ouderwetse biomorfe vormen, die herinnerden aan de jaren '50, de trend waren.

Nieuw biomorfisme
In plaats van moderne strakke hoeken, zachte vloeiende vormen. Bouwkunst verbindt zich met ingenieursvirtuositeit. Materiaal: hout en matglas.
O.a. Marc Newson (Sydney, 1963), een Australisch designer, past biomorfisme toe in verschillende van zijn ontwerpen. Hij gebruikt zachtvloeiende lijnen, helderheid, doorschijnendheid en voorkomt scherpe hoeken.

Biomorphism
Franse designers zijn minder poetisch in hun benadering van de natuur dan Scandinaviërs. Hoewel zij zich evenzeer door hun omgeving laten inspireren, benaderen Franse designers de natuur vaak op een rationalistische en wetenschappelijke manier. Net als de grote traditionele tuinen 'à la française' wordt de natuur gezien als een verzameling van biologische, genetische en chemische elementen die naar behoefte kunnen worden gerationaliseerd om een decor te creëren zoals 'arborescences' (boomvormigen) van Francois Azambourg of 'rhizomes' (wortelstroken) van Matali Crasset voor Domestic. Zelfs al is het beeld poëtischer bij de gordijnen van algen ('Algues' van Ronan & Erwan Bouroullec voor Vitra) uit hun Bretonse, maritieme omgeving, toch gaat het ook hier om een biomorfisch, gerationaliseerd systeem. - architectuur (Binary Large Object), een voorwerp bestaande uit een grote hoeveelheid data. Deze term wordt toegepast op futuristisch vormgegeven architectuur met dubbel gekromde oppervlakken in de gevel en/of dakconstructie. - www.archipelvzw.be

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.