kunstbus
Dit artikel is 12-08-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Bob Verheijden

Nederlandse ontwerper, meubelontwerper, hoofddocent afdeling 3D Hogeschool voor de Kunsten Arnhem, geboren 15 juli 1964 in Waalre.

Robertus Maria Cornelis (Bob) Verheyden genoot zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Arnhem (1982-1987)

Bob Verheijden 'herintroduceerde' ambachtelijkheid en associatieve betekenisoverdracht in het meubelontwerp. Samen met het kortstondig bestaande collectief Oktober, waarin hij verenigd zat met Wilma Sommers, Jan Siebers en Menno Wieringa, zorgden zij met expressieve vloeiende en golvende vormen voor een nieuwe sensibiliteit in het ontwerp. Deze nieuwe generatie Arnhemse ontwerpers distantieerden zich van de industriële esthetiek waarmee bijvoorbeeld hun voorgangers van de Vormgeversassociatie vroeg in de jaren tachtig de toon hadden gezet.

Zijn stoel Royal Stewart uit 1987, die werd bekleed met een Schotse ruitstof, bracht Verheijden zijn roem.

1991 aanmoedigingsprijs Kho Liang Ie voor zijn meubelontwerpen.

VDVDV Ontwerpers B.V.
Het bureau VDVDV is in 1995 opgericht door Bob Verheijden, Marieke de Vogel en Gert Jan de Vogel. VDVDV is een multidisciplinair bureau, waar vanuit verschillende invalshoeken aan diverse ontwerpopgaven word gewerkt. VDVDV Ontwerpers ontwikkelt en werkt aan projecten op het gebied van architectuur, stedenbouw, binnenhuis architectuur, product ontwerpen, multimedia en concept ontwikkeling. Op dit moment is het bureau gevestigd in het Messina Building op de 9e verdieping, Oude Oeverstraat 120, 6811 JZ Arnhem - Artifort en bij de inrichting van café Verheijden in de Arnhemse binnenstad.

Lid nominatiecommissie 1997 en 1998 van de Designprijs Rotterdam

1999 afscheid als hoofddocent 3D Design aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem (HKA).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.