kunstbus
Dit artikel is 02-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

bokaal

(Lat.: poculum, Du.: Pokal, It.: boccale)

Hoge, monumentale pronkbeker op voet. In gebruik vanaf de late gotiek (15de eeuw).

Een bokaal is een grote drinkbeker of kom van metaal (bijvoorbeeld goud, zilver of tin) of glas met een wijde mond. De term wordt ook gebruikt voor een wedstrijdbeker.

Bierglas
Bokaal is in België een verzamelnaam voor een bepaalde soort bierglazen. Een bierglas is een bokaal wanneer het glas een grote brede bolvorm kent en een steel met voet heeft. Soms kan er ook een deksel op zitten, en vaak staat er een opschrift op.

Omdat bokaal een verzamelnaam is, is dit glas er in vele soorten en maten. Bijna elk biermerk heeft wel een bokaal in zijn collectie bierglazen. Bierkenners stellen dat elk speciaal (gebrouwen) bier ook in dit brede glas gedronken behoort te worden. Het aroma van het bier zou beter tot zijn recht komen, meer dan bijvoorbeeld het geval is bij een fluitje of een pintje. Met name hoogalcoholische bieren zouden er beter door smaken, omdat deze vaak meer aroma hebben.

Deckelpokal (Duits) is een bokaal met deksel.

Het Hogarth glass is een 18de Eeuwse Engelse glazen bokaal op lage steel, met of zonder deksel. Werd veel afgebeeld op prenten van Hogarth.

Het huwelijksglas is een bokaal ter gelegenheid van een huwelijk. Deze zijn gedecoreerd met gebrandschilderde, gegraveerde of gedrilde wapens, initialen of symbolen als twee duifjes of twee handen boven een huwelijksaltaar.

Willkomm-pokal
Duitse term voor reuzenbokalen in glas, zilver of tin, die in de 16de en 17de eeuw, vooral bij gildenmaaltijden, van hand tot hand gingen. De bokaal heeft soms een hoogte van 70 à 80 cm.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Bokaal.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 10.