kunstbus
Dit artikel is 02-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Børge MogensenDeens meubeldesigner, geboren Aalborg 1914, overleden Kopenhagen 1972

Net na de tweede wereldoorlog zijn het Hans J. Wegner, Borge Mogensen, Arne Jacobsen en Poul Henningsen die bekendheid geven aan de Deense Vormgeving. Ze creëren betere gebruiksvoorwerpen voor een grote bevolkingsgroep. Hun vormgeving getuigt van een groot gevoel voor kwaliteit en voor duurzaamheid. Functionaliteit en esthetische waarde staan centraal. Inmiddels zijn hun ontwerpen klassiekers geworden.
De jonge ontwerpers treden in de voetsporen van de vorige generatie. Zij zetten de traditie van functionele en mooie gebruiksvoorwerpen verder, maar houden in hun ontwerpen ook rekening met ecologische en energiebesparende aspecten. Er wordt enorm ingespeeld op milieuaspecten. Ze binden daarenboven de strijd aan tegen overproductie van "onnodige" producten.


Biografie
Van 1936 tot 1938 studeerde Mogensen aan de Kunsthandvaerkerskolan in Kopenhagen. Daarna van 1938 tot 1941 volgde hij een opleiding bij Kaare Klint aan de meubelschool van de Kongelige Danske Kunstakademi. Twee jaar na de oorlog was hij assistent van Klint.

Vanaf 1939 stelde Mogensen zijn werk jaarlijks tentoon op de expositie van het meubelmakersgilde in Kopenhagen.

Van 1942 tot 1950 stond hij aan het hoofd van de meubelontwerpafdeling van de Association of Danish Cooperatives. Daarna begon Børeg Mogensen een eigen atelier, waar hij meubels ontwierp voor de Søborg Møbelfabrik, de Frederica Stolefabrik en Karl Andersson & Söner.Spanish stoel

Mogensens ontwerpmethode betekende, net als bij zijn leermeester, de bewerking van traditionele stukken, waaronder de sofa Nr. 1798 uit 1945, de Spanish stoel uit 1959 en de Asserbo stoel uit 1964.

Ook wat betreft het ergonomisch onderzoek, volgde Mogensen, Klints voorbeeld. Dit resulteerde in het Øresund meubelsysteem.

Vanaf 1953 ontwierp hij samen met Lis Ahlmann (1894-1979) interieurstoffen voor C. Olesen.

Hij ontving diverse onderscheidingen waaronder de Eckersberg Medaillen (1950) en de C.F. Hansen medal (1972).


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 159.