kunstbus
Dit artikel is 26-06-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Brabantia

Familiebedrijf uit het Nederlandse dorp Aalst voor metalen en kunststof huishoudelijke artikelen.

Het bedrijf begon in 1919 met 15 man personeel onder de naam: Van Elderen & Co. Oorspronkelijk was het een metaalwarenbedrijf dat toeleverde aan de landbouw en de sigarenindustrie: melkzeven, emmers, trechters, gieters en sigarenblikjes. Inmiddels worden er hoogwaardige huishoudelijke producten geproduceerd waarbij design en kennis van oppervlaktebehandelingen een belangrijke rol speelt. Het gaan om metalen pedaalemmers, strijkplanken, droogrekken, broodtrommels, metalen dienbladen, voorraadblikken, pannen, keukenbestek, brievenbussen etc..

Van Elderen&Co werd in korte tijd twee keer zo groot door contacten met het toen al grote Philips. Nadat Philips eind jaren twintig in de problemen was gekomen, bleek het gevaar van één dominante klant. Tot 1940 was het sappelen. Blikken gingen de deur uit tegen de grondstofprijs.

Na de oorlog nam de tweede generatie Van Elderen een ingrijpend besluit: Brabantia (die naam was inmiddels doorgevoerd) leverde voortaan direct aan detaillisten, niet meer aan de groothandel. Vertegenwoordigers traden in dienst, die bij de winkeliers op de stoep stonden om een lonende order binnen te slepen. De oude Van Elderen was een merkfilosoof. Hij besefte dat de vertegenwoordigers een verkoopargument nodig hadden. Brabantia mat zich een imago van degelijkheid aan. Het brede assortiment had kwaliteit, een lange levensduur. Dat was meer dan een praatje; de befaamde broodtrommel van toen ligt nu nog vrijwel ongewijzigd in de winkel.

Na de jaren zestig werd Brabantia een fabrikant en merk van hoogwaardige metalen producten voor het huishouden en de keuken. Hoezeer Brabantia niet gebonden was aan het geloof in een zuiver modern assortiment, bleek vanaf die periode. Als geen ander bedrijf in Nederland, en al helemaal in tegenstelling tot de collega's uit de jaren vijftig, was Brabantia in staat om de vormgeving van de internationale popart in de jaren zestig, de rustieke stijlen in de jaren zeventig en de geometrische neostijlen en het postmodernisme in jaren tachtig en negentig aan te bieden.

Het bedrijf groeide en richtte in 1948 een verkooporganisatie in België op. In 1957 werd een fabriek in Valkenswaard, en in 1963 een fabriek in Overpelt geopend, terwijl in 1964 de Eerste Groninger Apparaten- en Metaalwarenfabriek (EGAM) te Roden werd overgenomen. Vervolgens werden verkooporganisaties opgericht in Frankrijk (1966), in het Verenigd Koninkrijk (1973) en in Zwitserland (1975).

In 1977 werd het Duitse bedrijf Johann Breitenstein GmbH te Emmerik overgenomen. Hier werd in 1982 een nieuwe fabriek geopend, terwijl in hetzelfde jaar een verkooporganisatie in Italië werd opgericht en in 1995 een voor Scandinavië. In 1996 werd een verkooporganisatie voor de Aziatische markt opgezet. In 2000 volgde Spanje, in 2001 volgden Noord- en Zuid-Amerika.

Nieuwe fabrieken werden opgezet in het Verenigd Koninkrijk te Bristol in 2001 en in Zhuhai (China) in 2002. Voorts werden verkooporganisaties in Zweden en de Verenigde Staten (2003) en in Polen (2005) gerealiseerd.

Concentratie van productie vond plaats: De productie van Emmerik verhuisde naar Overpelt in 2004, en die van Roden naar Valkenswaard in 2005.

Websites:
. De derde generatie nam vrij snel het heft in handen. Een paar externe managers, aangesteld als tussenpausen, werden binnen twee jaar weggedrukt. GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Brabantia

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 140.