kunstbus
Dit artikel is 08-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Bram Gips

Nederlandse ontwerper, hoogleraar, schilder, tekenaar en architect, geboren 23/26 april 1861 Schiedam - 29 september 1943 Den Haag.

Bram Gips was hoogleraar aan de Technische Hogeschool in Delft. In de loop van zijn carrière heeft hij zowel beroepsmatig als uit liefde voor het kunstenaarschap zich toegelegd op vele kunstvormen. In opdracht maakte hij ontwerpen voor huizen, meubels, plafonds, servies, affiches, postzegels etc., waarmee hij internationale prijzen in de wacht sleept. Hij was onder meer reclame-ontwerper bij de Koninklijke Gist- en Spiritusfabriek in Delft. Daarnaast schilderde hij in opdracht portretten. Landschappen schilderde hij als vrij werk.
Werken van zijn hand zijn onder andere het tegeltableau op de Waag in Alkmaar en de Wilhelminafontein in Breda en de gedenknaald uit 1889 in het Anton van Duinkerkenpark (architect, waarbij hij geïnspireerd wordt door de eenvoudige architectuur van het Engelse platteland.

Door zijn invloed in het onderwijs, zijn ontwerpen voor de zilverfabriek Begeer, enkele prachtige ontwerpen in smeedijzer en glas in lood en veel van zijn grafisch werk was hij een van de belangrijkste art nouveau-vormgevers van ons land.

Biografie
Abraham Frans Gips begon zijn loopbaan als assistent op het Schiedamse architectenbureau van J. Vormer, waarna hij zijn opleiding vervolgde aan de Academie van Beeldende Kunsten te Rotterdam en zijn MO akte (1879-1881) haalde aan de toenmalige Polytechnische School in Delft (thans Technische Universiteit Delft) bij Adolf le Comte. Vervolgens studeerde hij aan de Academies van Antwerpen (1884 - 1885) en Brussel (1885 - 1886). Naast Le Comte waren zijn vader Cornelis Gips (1877 - 1879), Jan Portaels (1885 - 1886) en C.M.M. Verlat (1884 - 1885) zijn docenten.

Na een korte stage in 1882 te Parijs start hij in Schiedam met de ontwerper Carl Rosse hij een decoratiefirma, die later naar Den Haag verhuist. Zij ontwerpen veelal in een historische stijl stoffering, wand- en plafonddecoratie, meubelen en zogenoemde kunstindustriële voorwerpen. Rosse vertrok echter al spoedig en Gips zette de zaak voort in Bergen op Zoom waar hij tekenleraar werd aan de HBS in Bergen op Zoom. Van hieruit zette hij zijn studie voort in Antwerpen en Brussel waar hij het begin van de art nouveau meemaakt.

In 1886 had hij voor de salon in het woonhuis van de vooraanstaande Delftse kunstenaar en verzamelaar Paul Tétar van Elven een plafonddecoratie ontworpen en uitgevoerd. Het plafond werd in 1886 geschilderd in renaissance-stijl met in de cartouches de namen van beroemde schilders als Hals, Michelangelo, Rembrandt, Rubens en Velasquez. Ze verwijzen naar de kopieën die Van Elven naar hun werk heeft gemaakt.

In 1894 is A.F. Gips opvolger handtekenen van Tetar van Elven aan De Polytechnische School in Delft. In 1905 werd de Polytechnische School gewijzigd in Technische Hogeschool en Gips werd hoogleraar in handtekenen en kunstgeschiedenis aan de architectuuropleiding en aan de 'Vrije Studien' voor het behalen van de MO-akte tekenen en boetseren.

In 1954 hebben twee dochters van Gips enkele honderden werken aan het Stedelijk Museum Schiedam geschonken. Deze nalatenschap bestond uit tekeningen, aquarellen, schilderijen, affiches, typografische ontwerpen, foto's en penningen.

Websites: www.tudelft.nl


Pageviews vandaag: 1922.