kunstbus
Dit artikel is 02-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Bronzen van Riace

Bronzen van Riace (I Bronzi di Riace)

Krijgers van Riace, glas-pasta, zilver en koper inleg, 200 cm. hoog.

Twee prachtige antieke beelden van Griekse soldaten. De beelden werden op 16 augustus 1972 door een Romeinse sportduiker in de Tyrrheense Zee (Ionische Zee) uit de kust bij Riace gevonden. Nu zijn ze de topstukken van het archeologisch museum van Reggio di Calabria (zullen ze een ereplaats krijgen op de Olympische Spelen van Athene in 2004.

Hoe ze daar in zee terecht zijn gekomen blijft tot op de dag van vandaag een raadsel, maar de Bronzi di Riace stammen uit ca 450 voor Christus en zijn ongetwijfeld van Griekse makelij. Onbekend is echter of ze in het Griekse moederland zijn vervaardigd of gemaakt zijn door een beeldhouwer die in de Magna Graecia woonde.

De beelden zijn meer dan mansgroot en verbazingwekkend gedetailleerd. Je ziet aders en pezen onder de huid lopen en verwacht lichaamswarmte te voelen als je ze mocht aanraken. De bronzen hebben een heel natuurlijke pose aangenomen: het rechter been als standbeen, de heupen gedraaid, de beweging zet zich voort tot in de schouders. Hun baarden en vooral de rozige lippen zijn levensecht.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.