kunstbus
Dit artikel is 20-06-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Carlo Bugattizelfportret

Italiaanse meubelontwerper, geboren 16 February 1856 in Milaan, overleden April 1940 Molsheim, Elzas.

De Westerse beeldende kunst beleeft belangrijke veranderingen als Carlo Bugatti hard aan de weg timmert om een vooraanstaand ontwerper te worden. De 'Art Nouveau' doet zijn intrede, een kunststroming met een hoog decoratief gehalte, die zich beweegt op het raakvlak van beeldende kunst en kunstnijverheid.

Biografie
Na zijn studie aan de Accademia di Belli Arti di Brera in Milaan en aan de École des Beaux-Arts in Parijs ontwierp hij in 1880 voor zijn zus Luigia een slaapkamerinrichting als geschenk voor haar huwelijk met kunstenaar Giovanni Segantini (1858-1899). De eigenzinnigheid van de jonge Carlo Bugatti overtreft veler fantasie. Alle Bugatti-elementen zijn al aanwezig in dit wonderlijke ameublement: de combinatie van Europese hang naar symmetrie en onmiskenbaar Oosterse motieven.

Bugatti ontwierp vaak asymmetrische meubelen bedekt met gedecoreerd perkament en waren duidelijk beinvloed door het Japonisme.

In 1888 begon Bugatti een meubelmakerij en decoratiebedrijf in Milaan. Carlo's eerste expositie vindt plaats in Londen in 1888: bij de modebewuste burgerij valt zijn persoonlijke stijl in de smaak. Het diverse materiaalgebruik -hout, beschilderde stoffen, perkament, kwasten, ivoor en koper- zijn typische Bugatti-kenmerken. Vanuit zijn bouwkundige achtergrond verwerkt hij architecturale vormen in de meubels.

Rond 1900 ging hij over op een Moorse stijl en versierde hij zijn meubels overdadig met kwastjes en metalen inlegwerk.

Tijdens de 'Exposition Universelle' te Parijs in 1900 won hij een zilveren medaille. In hetzelfde jaar ontwierp hij ook meubilair voor het paleis van de Kedive in Istanbul.
In 1900 maakt hij nogmaals een compleet ingerichte slaapkamer, nu voor Cyril Flowers de First Londense Lord Battersea. Hij betrekt zelfs de wanden en de vloer in zijn ontwerp. Ook een tijgervel aan het voeteneind van het bed maakt deel uit van het concept. Niets mag een stijlbreuk veroorzaken! Het ameublement was ook het dat het eerste voorbeeld van een Gesamtkunstwerk.In Turijn op de Kunstnijverheidstentoonstelling (1902) toont Carlo de liefhebber een strak totaalconcept, doorspekt met lineaire en kubusstructuren. aldaar is de laatste grote show van de eigenzinnige meubelmaker geweest. Hij kreeg een erediploma voor zijn ontwerp van vier interieurs, waaronder zijn opmerkelijke Snail-vertrek. In deze interieurs stonden ook zijn biomorfe Cobra-stoelen. Zijn steeds organischer ontwerpen leidden er toe dat Bugatti werd gezien als een excentrieke idiosyncratische designer.

In 1904 verkocht hij zijn atelier in Milaan aan De Vecchi en verhuisde naar Parijs waar hij een meubelmakerij begon voor het warenhuis Bon Marché.

Het begeleiden van zijn zoon Rembrandt Bugatti (1885-1916) brengt hem in contact met een nieuwe discipline: de zilversmeedkunst. Op kleine schaal borduurt hij voort op bekende Art Nouveau plantmotieven en voegt daar dieren aan toe. In 1907 werd zijn zilverwerk geproduceerd en geëxposeerd door AA Hébrard. Later werd het getoond op de tentoonstellingen van de 'Salon des Artistes Décorateurs'. In Parijs schilderde Bugatti in zijn vrije tijd.

Museum Boijmans van Beuningen heeft een vijfdelige meubelcollectie van de hand van Carlo Bugatti, de vader van de beroemde autoconstructeur, gekocht tijdens een veiling bij Christie's in 2005. (1970 verkreeg het Stedelijk Museum Amsterdam nog een Bugatti-stoel op een veiling voor een gulden.

Carlo Bugatti is ook de vader van de beroemde autoconstructeur Ettore Bugatti (1881-1947) en grootvader van diens opvolger Jean Bugatti die in de jaren dertig het automerk tot wereldfaam bracht. Waar Ettore en Jean Bugatti hun kunstzinnige talenten vertaalden in meer technische ontwerpen en hun roem vestigden als uiterst begaafde auto-ontwerpers was grootvader Carlo Bugatti rond de vorige eeuwwisseling een succesvol, veelzijdig Art Deco meubelontwerper en genoot Rembrandt Bugatti bekendheid als dieren-beeldhouwer in brons.

Etorre Bugatti (1881-1947)
De Italiaan Ettore Bugatti geboren in 1881 was de zoon van Carlo Bugatti. Op zijn achttiende jaar ontwierp hij een driewielig voortuig met twee motoren. In 1899 geholpen door de broers Guinelli produceerde hij zijn eerste auto. Het werd een sensatie en hij kreeg van overal orders. In 1909 startte hij een fabriek in Molsheim in de Elzas. In de eerste Wereld Oorlog bouwde hij zelfs vliegtuigen. Daarna ging hij weer terug naar Molsheim tot de tweede Wereld Oorlog. Hij en zijn zoon wonnen vele autoraces. In de Tweede Wereldoorlog ging hij terug naar Parijs, waar hij mee deed met de ondergrondse beweging. Hij stierf in 1947. Dit was het einde van de Bugatti als autobedrijf. Nu is het onderdeel van Volkswagen. De letters EB in het logo staan voor de ontwerper Ettore Bugatti.
- (www.egoproject.nl)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 665.